Ученици от Перник и Радомир участваха в обучение по гражданство

Ученици от Перник и Радомир участваха в обучение по гражданство

Повече от 100 ученици и 20 учители от Перник и Радомир са участвали в пилотното тестване на образователния модел по проект за обучение и социална ангажираност за бъдещото развитие на гражданското общество,  съобщават от Регионалното управление на образованието в Перник. Проектът се финансира по Програма „Еразъм+“, партньори са Институтът за подготовка на служители в международни организации в София, Регионално управление на образованието – Перник и подобни организации от Франция, Полша, Испания, Португалия и Италия.
Проектът е разработил образователен модел за обучение по гражданство. Моделът е насочен към учениците от всички училищни етапи и включва методика на преподаване,съчетаваща теория и практика.
Възпитаници на VI СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Перник са обсъждали теми като „Зелена градина за здравословен живот“, „Ти и аз … деца с еднакви права!“ и „Правата на човека“. В още едно пернишко училище – пето училище „П. Р. Славейков“ учениците са дискутирали под мотото „Ние като деца на света“. В радомирското училище „Св. св. Кирил и Методий“ пък са споделили с какво се хранят. Избраните теми съответстват на основната цел на образователния модел за подпомагане и насърчаване на развитието на умения за глобално гражданство учениците, посочват от РУО.