Ситуацията с болните от коронавирус в двете пернишки болници , за сега е под контрол, увериха директорите им!

Ситуацията с болните от коронавирус в двете пернишки болници , за сега е под контрол, увериха директорите им!

„Ситуацията около разпространението на вируса е динамична, в страната навлиза нов щам и затова е важно отново да определим каква е готовността ни да посрещнем новата вълна“. Това каза областният управител д-р Симеон Василев на среща с директорите на лечебните заведения и представители на общините в областта.  Областният управител добави, че е нужно както досега да бъдат взети необходимите мерки с оглед на това да се намали броя на новозаразените и на починалите от вируса наши съграждани. Д-р Василев каза още, че броят на ваксинираните продължава да се увеличава, расте и броят на поставилите бустерна доза, но все още област Перник и страната са далече от средните европейски показатели.

„Не бива да се поддаваме на страх и паника, защото разпространението на вируса може да бъде контролирано стига да работим в синхрон и да имаме партньор в лицето на хората“, заяви  директорът на РЗИ – Перник д-р Златанов. Той добави, че инициативата на областния управител за тази среща е много навременна, защото е важно да има превенция. Д-р Златанов каза още, че Перник е в тъмночервената зона като най-сериозен е проблемът в областния град, където са регистрирани 1000 заболели на 100 000 жители. Д-р Златанов каза още, че другата община където заболеваемостта е много висока е Земен. „От тук нататък нещата ще стават все по-сериозни, защото характеристиките на новия щам, който вероятно вече циркулира и в областта, са такива. Това, което трябва да направим е да не допуснем рязък скок в броя на заразените. Затова е нужно тестване още при първи симптоми, стриктно спазване на мерките и регулярни общи проверки.“, категоричен бе директорът на РЗИ. 

Директорите на МБАЛ „Рахила Ангелова“ и СБАЛББ д-р Митов и д-р Кадийска обясниха, че ситуацията в двете болници е все още контролируема, свободни легла има, няма недостиг на медикаменти, но медиците вече са уморени. Те коментираха, че проблемът с липсата на медицински персонал продължава да стои на дневен ред.

„Ежедневно правим десетки безплатни бързи антигенни тестове на перничани по инициатива на Община Перник. Благодарение на това откриваме и хора с положителни резултати на COVID-19 в начална фаза на заболяването. Тестовете се правят всеки ден, поставянето на ваксини също се извършва ежедневно“, обяви от своя страна управителят на ДКЦ-1 д-р Евгени Михайлов.

На срещата бе обсъдено и провеждането на „Сурва“ в населените места в областта. Директорът на РЗИ призова и тази година в селата да бъдат спазвани противоепидемичните мерки, за да премине празникът добре за всички и да няма рязък скок в заболелите.