Пернишки сурвакари представиха „Сурва“ в столицата

Пернишки сурвакари представиха „Сурва“ в столицата

Стотици столичани се събраха в Борисовата градина вчера, за да наблюдават дефилето на пернишките сурвакари.

Събитието под надслов „Да изгоним злото. Да бъде!” започна в 12 часа и продължи близо пет часа. Над 200 сурвакари от Пернишко дефилираха и танцуваха пред публиката

След като в петък стана ясно, че и тази година фестивалът „Сурва“ в Перник няма да се проведе заради ръст на новозаразените с COVID-19,  сурвакари от Пернишко пренасоха в София магията на Международния фестивал на маскарадните игри. Близо 200 сурвакари огласиха със звънците си сцената на парк-театър „Борисова градина”. Те представиха обичая Сурова, който е част от представителния списък на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Кулминацията на събитието бе дефилето на сурвакари от град Батановци, селата Лесковец, Люлин, Лобош и Банище и първата софийска сурвакарска група „Йорданови  Арт и Приятели”. Гастролът на перничани започна в 12 часа със спектакъла „Игри с маски”.

Имаше и мечкарница, в която майстори от региона показаха как се правят маските, както и фотографска изложба със снимки от предишните издания на Международния фестивал на маскарадните игри и отбелязването на Сурва по селата.