Зимата се завръща със застудяване и сняг!

Зимата се завръща със застудяване и сняг!

Зимата ще напомни за себе си тази седмица със сняг и понижение на температурите.  Жълт код е в сила за 10 области на Западна България.

Областите, за които е обявено предупреждение за потенциална опасност са: Видин, Монтана, Враца, Ловеч, София област, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Смолян и Кърджали – валежите от дъжд ще са значителни, а над 1000 метра те ще са от сняг. Сумарно количествата за 24 часа на места в Ихтиманска Средна гора и Рила ще са до 30-40 mm, както и в същинска Средна гора и Родопската част от Пловдивска област.

Очакваните минимални температури ще са между 1 и 6 градуса.

В хода на деня днес, валежите ще обхванат цялата страна. Вятърът от изток-североизток ще се усилва, ще бъде умерен. Вечерта в Източна България се очаква временно силен вятър и с него ще нахлува студен въздух. С понижението на температурите, дъждът в Северозападна България и по високите западни полета ще премине в сняг и ще започне да се образува снежна покривка.

Максималните температури ще са между 3 и 8 градуса, за София около 4 градуса.

Над Черноморието също ще е предимно облачно, като валежи от дъжд ще има главно в следобедните часове. Вятърът ще е от североизток, постепенно ще се усилва и вечерта на места ще е силен.