Отменят „Сурва 2022“ в Перник, заради пандемията от COVID-19

Отменят „Сурва 2022“ в Перник, заради пандемията от COVID-19

  Тази сутрин в община Перник е получено писмо от Главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, с което той съобщава, че провеждането на „Сурва 2022“ в Перник е невъзможно. „Провеждането на фестивала съвпада с регистрирания подем в броя на новите случаи на COVID-19“, пише още в писмото. В него се посочва, че седмичният ръст на заболеваемостта е 125,71% като нараства и броя на хоспитализираните „Община Перник имаше огромното желание перничани и жителите на областта да не бъдат лишавани за трети път от своя любим празник. Затова започна сериозна организация и подготовка по провеждането на „Сурва 2022“. Всички стъпки от тази подготовка и нашите планове за празника, бяха съгласувани със здравните власти, които са компетентни в условията на пандемия. Именно комуникацията със здравните власти и съобразявайки се с действащите към момента заповеди на здравния министър, доведоха до това тази година Международният фестивал „Сурва 2022“ да се проведе в три поредни съботи и недели, вместо както до сега- петък, събота и неделя. Целта бе да се избегне струпването на много групи и хора на едно място. Подготвено бе еднопосочно движение и т.н. Подготовката на празника протичаше във време, когато  имаше сериозен спад на заболеваемостта и децата се върнаха отново в клас.  За съжаление, след празниците град Перник и област Перник отново влязоха в тъмночервената ковид зона на пандемията. Поради това Главният държавен здравен инспектор изпрати писмо до Община Перник. В него той ни информира за вероятността навлизащият у нас Омикрон да заразява и ваксинирани лица. Имайки предвид това и фактът, че Перник отново се озова в  тъмночервената зона, според доц. д-р Ангел Кунчев подобна проява ще доведе до рискове по отношение на здравето на много хора, поради което провеждането на зимния празник „Сурва 2022“ се счита за невъзможно“.

Това поясни на брифинг днес заместник-кметът на Перник Стефан Кръстев на нарочна пресконференция, организирана от Община Перник. Той добави, че участие в празника са заявили над 70 групи от цялата страна.  

„Имахме потвърждение за участие и на чужди групи. Но сме длъжни да се съобразяваме с разпорежданията на здравните власти и да запазим здравето и живота на хората“, поясни Кръстев. Той коментира, че традиционният празник Сурва в селата на територията на общината ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки. На 13-и и 14-и януари сурвакарските групи ще запалят огньовете и чановете ще огласят пернишко.

 “Този празник не се организира от Община Перник. Той се организира спонтанно от много години. Тази година обаче, сурвакарите няма да ходят по домовете като предпазна мярка“, уточни Кръстев.

 Той каза още, че работата по превръщането на Сурва в един още по-цветен и интересен празник няма да спре. „Целият екип, който организира фестивала се надяваме догодина да имаме възможност да сътворим едно незабравимо събитие“, заключи той.