Обилни снеговалежи ни очакват през януари

Обилни снеговалежи ни очакват през януари

„Задават се валежи, четвъртък бе последният по-топъл ден. Започва продължителен период, в който Балканите ще бъдат атакувани от по-влажни и студени въздушни маси. Когато въздушните маси са с различна температура – студени и топли се срещнат на една височина, се получава конвергентна линия. Когато се срещнат на различни височини – се създава линия на неустойчивостта. Ние това го усещаме с бързо увеличение на облачността, валежи, предимно от дъжд“, каза синоптикът Петър Янков.

 „Те ще бъдат интензивни в югозападните части от страната и впоследствие източните части – Добруджа, където към 11,12 януари се очакват и виелици, тъй като ще се усили северният вятър. След това следва вторична вълна от снеговалежи. Около 15 януари, ако се сбъднат прогнозите, ще имаме снежна покривка от 8 до 15 см.“, посочи Янков.

 Синоптикът подчерта, че в България мъглите са едни от най-неблагоприятните метеорологични явления.

 „Радиационни са мъглите в района на Благоевград и южно от Бургас. Това са мъгли, които са образуват от изстиването на въздушните маси. А от днес ни очаква пълен обрат на времето. В почивните дни в планините се очакват валежи от мокър сняг, а в населените места – дъжд. Ветровете във високите части ще бъдат от юг/югозапад, а в ниските части – от изток/югоизток“, сподели Петър Янков.

 Периодът между 15-18 януари ще ни донесе повече слънце.

 „19-20 януари се очаква нова вълна от снеговалежи, те ще бъдат по-слаби. Повече ще бъдат в Северна България“, добави синоптикът.