Йордановден в Кладница на две места

Йордановден в Кладница на две места

На две места се състоя ритуалът с богоявленския кръст вчера в село Кладница. Единият-с наддаване за кръста бе на Кладнишка река при манастира „Св. Николай”, а мъжко хоро се игра във водите на река Матница.
Група спортисти възродиха ритуала по хвърлянето на Богоявленския кръст в студените води на реката. От 2017 те са в основата на най – силното зимно преживяване в Кладница. Тази година мястото за мъжкото хоро бе променено, а групата се обяви против ритуала за наддаване на кръста, който правят от манастира.
„Едни хора искат старите традиции, други новите. Традициите са такива каквито са, независимо дали ни харесват или не. Това са традиции, а не ритуали. В различните краища на България има различни традиции. Някъде в реката влизат само младоженци, на други места само деца до 11 години. Това е един от най- светлите Християнски празници на който кръста се хвърля в реката. Най- важното в този ден е да отидем на литургия да се помолим на нашия Спасител Христос, да ни прости да бъдем смирени, да се помолим за здраве и късмет за всички нас. След това е последван от Велик водосвет. Преди Великия водосвет се пости, за да може да се приеме Богоявленска вода.Тук не става въпрос за лидерство, това е Християнски празник. Този празник е празник на вярата. Християнството е любов и смирение. Когато Христос се е възнесъл на небесата, той е отменил десетте Божий заповеди и е заповядал само две:„Да възлюбиш Господа, твоя Бог, с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичкия си ум. „Да възлюбиш ближния си, както себе си“. Всеки, който иска, може да се изкъпе в реката за здраве. Така ще направя и аз, в реката под манастира без да вадя кръст! Кръста и Бог са в сърцето ми!”- коментира във фейсбук преди събитието кметът на Кладница Васил Мирчев.