Пернишки сурвакари ще гонят злото в София

Пернишки сурвакари ще гонят злото в София

Има събития в България, които са се превърнали в легенди и които в продължение на месеци посетители от страната и чужбина си мечтаят, и очакват с огромно нетърпение. Тези събития не са много, но едно от най-интересните, пищни, красиви и вълшебни е Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Ежегодният фестивал, който има зад гърба си вече респектиращите 28 осъществени издания ще има и свое гостуване в София, за да подпомогне столицата в изгонването на злите духове.
Събитието в София ще се проведе на 9 януари, неделя, от 12:00 ч. на сцената на Парк-театър „Борисова градина“. Софийският гастрол на „Сурва“ обещава да бъде специално 5-часово събитие, чиято програма е изключително динамична, богата и пъстра, а поводи за приятно изкарване на неделния следобед няма да лисват нито за най-малките, нито за по-големите, нито за най-големите.
Още в самото начало на празничния ден зрителите на „Сурва“ ще се насладят на специалния половинчасов спектакъл „Игри с маски“, в изпълнение „Майсторите на танца“ с художествен ръководител Красимир Димитров от сърцето на „Сурва“ – гр. Перник.
Вероятно сте се чудили какво е „Сурва“, как се е зародил обичаят, откъде идва, защо се отбелязва традиционно в началото на годината и още безброй въпросителни, на които ще открием отговор, благодарение на гл. ас. Д-р Милена Любенова от „Института за етнология и фолклористика с етнографски музей“ при БАН, която ще представи на зрителите обичая „Сурва“, за който всички ще научим изключително много.
Независимо, че вероятно времето в София на 9 януари ще бъде мразовито, на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ ще става все по-горещо с напредването на деня и с наближаването на централното събитие за деня – дефилето на сурвакарски групи от гр. Батановци- община Перник; село Лобош- община Ковачевци; село Лесковец- община Перник; село Банище- община Брезник; село Селищен дол- община Перник и село Люлин- община Перник. На сцената зрителите ще се насладят на представянето на близо 200 участници, които ще покажат магията на „Сурва“ в София и за пореден път ще ни докажат защо този фестивал е толкова специален, различен и е част от Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството. Постижение, което трябва да ни изпълва с гордост.
Представянето на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ ще бъде събитие, което ще съумее да накара всяко сърце да се разтупти в ритъма на кукерския танц, а доброто настроение и приятното изкарване са гарантирани – все пак няма да е възможно да има зли духове наоколо. Всички ще бъдат прогонени от изключителните изпълнители от Пернишка област, които ще пренесат магията на „Сурва“ от сърцето на традицията – Перник, в сърцето на София – Парк-театър „Борисова градина“.