Община Радомир ще дава по 600 лева за първо дете

Община Радомир ще дава по 600 лева за първо дете

По 600 лева за първородно дете ще предоставя на родителите община Радомир. От финансовото подпомагане ще могат да се възползват както семейните двойки, така и родители, които живеят на семейни начала и осиновители. Помощта е еднократна и ще бъде отпускана за деца, родени или осиновени след началото на 2022-ра година.

Решението беше взето в края на 2021 година с приемането общинска програма за насърчаване на раждаемостта и съпътстващата я наредба.

 „В наредбата са предвидени всички начини за подпомагането – с постоянен, с настоящ адрес, с работещи родители, с образование. Поощряваме първо роденото дете. В бъдеще могат да се правят по тази наредба много неща. Да започнем с това, защото си заслужава да се инвестира в него – в деца, в родени деца, да поощрим млади семейства”, каза Алексиев, информира БНР.

Право на подпомагане ще имат жители на общината които са с постоянен адрес в Радомирско повече от две години от рождената дата на детето или от акта на осиновяването му. Родители с настоящ адрес също ще имат право на помощта, ако поне единият от тях живее в общината минимум три години от раждането на детето или осиновяването му.