Васил Велев: С президента Румен Радев нямаме различния в оценката на ситуацията

Васил Велев: С президента Румен Радев нямаме различния в оценката на ситуацията

Представители на работодателските организации днес се срещнаха с президента Румен Радев, заради високата цена на тока за индустрията.

Преди дни те призоваха да бъде свикан и Консултативен съвет за национална сигурност по темата.

„С президента Румен Радев нямаме различния в оценката на ситуацията и в подхода за разрешаване на проблема”. Това каза председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев, цитиран от БТА, след срещата с държавния глава по повод високите цени на електроенергията за бизнеса.

Велев изрази надежда президентът да намери най-правилните и подходящи действия в търсенето на решения на този краткосрочен проблем.

Допълнително е разговаряно и за необходимостта за изработване на нова Енергийна стратегия на България.

Велев допълни, че работодателските организации са предложили да се създаде към президента експертен консултативен съвет, който да работи както по стратегията, така и по екстремни проблеми и ситуации, каквато е настоящата.

Велев вярва, че разчетите, които са били представени на президента и екипа му, ще послужат да се вземе едно по-добро решение от първоначално предложеното, за да се постигне справедлив компромис.

Председателят на АИКБ припомни, че предложението на бизнеса е да се компенсират 75 процента от надвишението над прогнозната пазарна цена от 119 лева за мегаватчас, която е дала Комисията за енергийно и водно регулиране.

От Министерството на енергетиката предлагат да се компенсират три четвърти от надвишението над 185 лева за мегаватчас, което е пазарната цена за месец юли, като освен това бъде въведено и ограничение на компенсацията до 30 на сто от пазарната цена.

Според работодателите това ограничение се обезсмисля при цени над 300 лева за мегаватчас, защото се очаква стойностите да достигнат между 500 лева и 800 лева за мегаватчас.

Работодателските организации настояват за компромисното решение е да има компенсиране само над 185 лева за мегаватчас, но да няма ограничение в компенсацията.