Румен Петков: България да заяви ясно и категорично, че забранява наша инфраструктура да бъде ползвана за военни цели

Румен Петков: България да заяви ясно и категорично, че забранява наша инфраструктура да бъде ползвана за военни цели

България трябва да заяви ясно и категорично, че забранява наша инфраструктура да бъде ползвана за военни цели. Тази позиция на АБВ председателят на партията Румен Петков представи пред медиите и определи като недопустимо разполагането на военни формирования на българска територия и военни действия в Черноморския басейн. Той подчерта, че това е позиция на АБВ от самото й създаване.

„Тогава заявихме, че България като същностна част и външна граница на Черно море, като член на НАТО, е ангажирана и досега с редица действия далеч зад нашата граница. Афганистан, Ирак и какво ли не. Сега, с оглед на ескалирането на напрежението в Черноморския басейн, натягането от страна на Щатите и боса на НАТО Столтенберг в конфликта Украйна-Русия достига граници, които ние като държава, като институции трябва да вземем много ясна и категорична позиция“.

Заместник-председателят на АБВ и народен представител от ПГ на „БСП за България“ Владимир Маринов подчерта, че освен всичко друго, превръщането на региона в милитаристична зона е директен удар върху туристическия бранш.

„Няма как да се съгласим с разполагане на нападателни оръжия с ядрени бойни глави на територията на страната ни и в същото време в Черноморския регион да искаме да бъдем лидер в туризма. Туризмът в България формира между 15 и 20% от БВП. Държавата и икономиката готови ли са да понесат тази загуба наред с всичко, което ни причинява COVID кризата. Тук трябва да има отговорни политици, които в рамките на нашето членство в ЕС, в рамките на нашето членство в НАТО, да защитим позициите си, но в никакъв случай да не допускаме ескалация и конфликт“.

Проектът за декларация за неучастие на Република България в нови военни формирования и военни дейности в Югоизточна Европа и района на Черно море ще бъде предложен за обсъждане в ПГ на КП „БСП за България“.