Намаляват болните от COVID-19 и други заразни болести в пернишко, твърди РЗИ

Намаляват болните от COVID-19 и други заразни болести в пернишко, твърди РЗИ

Намаляват заболелите от заразни болести в областта. През изминалата седмица са регистрирани 242 болни, при 312 за предходната, което е със 70 по-малко. Това информираха от Регионалната здравна инспекция. От там поясниха, че през миналата седмица са се увеличили болните от остри респираторни заболявания и грип. Регистрирани са 84 болни, при 72-ма за предходната седмица. Заболеваемостта през този период в региона е била 69.90%оо, при средна за страната 62.56%оо към 12.12.2021 г.).

Другата добра новина е, че през изминалата седмица са намалели заразените с COVID- 19. Регистрирани са 239 новозаразени, при 312 за предходната седмица, което е със 73 по-малко. Заболелите са от всички общини на област Перник и във всички възрастови групи. През седмицата са направени 162 антигенни и 7 теста за антитела. 

През  седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 150 проверки.  33 от тях са свързани със спазване на забраната за тютюнопушене. 34 от проверките са във връзка със спазване на противоепидемичните мерки, въведени със заповеди на Министерство на здравеопазването. 12 от проверките са по жалби и сигнали от институции и граждани.

И през отминалата седмица здравната инспекция продължи с ежедневния мониторинг на питейните водоизточници в областта. Взети са 58 проби от различни населени места, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването.