Свлачище причини авария на водопровода за село Богданов дол и наложи спиране на водоподаването!

Свлачище причини авария на водопровода за село Богданов дол и наложи спиране на водоподаването!

В резултат на обилните валежи се е активирало свлачище, което е причинило авария на довеждащия водопровод за село Богданов дол. Това информираха от „В и К”. От там поясниха, че днес- 13.12.2021 г.,  започват ремонтни дейностите по възстановяване на водопровода в района на свлачището, поради което до отстраняване на аварията няма да се подава вода към село Богданов дол.

Падналите напоследък валежи чувствително повишиха нивото на река Струма. Притеснени жители на общината се обадиха на редакционния телефон на Днес и утре с въпроси- изпуска ли се вода от язовира „Студена” и има ли опасност той да прелее, заради обилните валежи.

Потърсихме за коментар по тези въпроси управителя на „В и К”-инж. Борислав Иванов. Той поясни:” В момента не източваме вода от язовир „Студена”. Повишеното ниво на река Струма се дължи на обилните валежи, които паднаха напоследък. В резултат на това притоците към реката също увеличиха нивото си. В момента обемът на язовир „Студена” достигна 17 307 200 куб. м. В неделя  притокът в него беше- 5423 л/сек.,  а разходът – 736 л/сек. Има достатъчно свободен обем в язовира, който да поеме увеличения приток на вода, заради падналите валежи. Няма опасност да се наложи евентуално залпово изпускане на вода от язовира, което да доведе до драстично повишаване на нивото на река Струма. Непрекъснато контролираме обема на язовира. При необходимост, но само, ако са спрели валежите, евентуално може да започнем контролирано изпускане на вода, но това за сега не се налага. Няма никакъв повод  жителите на община Перник и населените места по поречието на река Струма да се притесняват за обема на язовир „Студена”, увери управителят на „В и К” Перник.