За първа година МБАЛ”Р. Ангелова” –Перник приключва без никакви дългове!

За първа година МБАЛ”Р. Ангелова” –Перник приключва без никакви дългове!

Директорът на МБАЛ „Р. Ангелова”,  д-р Анатоли Митов, пред Днес и утре

-Д-р Митов, отива си една много напрегната година, каква беше тя за колектива на МБАЛ”Р. Ангелова”?

– Да, определено 2021 г беше трудна за всички ни, но за нас, медиците беше истинско изпитание. Справихме се и с тази ковид вълна, за пореден път добре. Имахме медикаменти, консумативи, предпазни средства. Имаме вече и линейка, благодарение на дарители, която е в много добро състояние. Остава само да я дооборудваме. Това ще направим с парите от другите дарители, а и фирма „Бонекс” ни обеща също да ни помогне при закупуването на апаратурата. Добрата новина е, че приключихме с изплащането на дълга на болницата. Тя повече от година вече няма дългове към доставчици, нито някакви просрочия. А от миналата седмица приключихме с изплащането на задължението на болницата и към местни данъци и такси на Община Перник. Този дълг не беше плащан близо 10 г. Това стана чрез продажбата на търг на една сграда, собственост на болницата. Тази сграда от години не се използваше от болницата и се рушеше непрекъснато, стана дори опасно да се минава покрай нея. Имаше реална опасност Община Перник да ни задължи, като стопанин на тази сграда, да започнем да я укрепваме, за да я приведем в нормален вид и да не е опасна. Сградата беше с отпаднала необходимост и поддръжката й само допълнително щеше да утежни финансовото състояние на болницата.  От една страна с продажбата на този имот можем да ликвидираме задълженията към Община Перник, а лихвите по този дълг не са никак малки, което води до допълнителното му увеличаване. От друга страна ни отпада плащането на данъци и такси, които сме длъжни да плащаме като собственици на този имот, които също не са малки. Община Перник изяви желание, защото има това право, да закупи тази сграда, което е много добро решение за всички. Така че за първи път болницата приключва финансово година без никакви дългове от 2000-та година, от както е създадена като акционерно дружество. Важното е, че успяхме да постигнем това не с оборотни пари на болницата, ощетявайки персонала, а чрез продажба на сграда, която е с отдавна отпаднало предназначение.

– Успяхте ли да увеличите възнагражденията на персонала, което е важно условие за привличането на кадри?

– През тази година сме назначили 23 специалисти по здравни грижи и 15 лекари. Това успяхме да го постигнем поради две основни неща- успяхме да увеличим възнаграждението на персонала и правим непрекъснато ремонти и подобряваме материално-техническата база, за да стане болницата по-привлекателна за работа както за лекарите, така и за сестрите. През 2017 г. средната брутна работна залата в болницата е била 944 лв. В момента тя е 2086 лв. За лекарите тогава тя е била 1502 лв., а сега е 2779 лв. За сестрите е била 887лв. през 2017 г., а в момента е 2 233лв. Увеличението е чувствително. Разбира се, тук се включват и парите, които държавата дава за работа на първа линия с коронавируса. Но не всички отделения работят на първа линия и тези пари не се взимат от всички и непрекъснато през годината. Наред с повишаването на възнагражденията, успяхме и да изчистим задълженията на болницата.

-Казахте, че са правени ремонти и е подобрена материално-техническата база, какво точно имате предвид?

– От както аз поех болницата успяхме да направим не малко ремонти. Първо ремонтирахме Второ вътрешно отделение. След това отделенията по хемодиализа и психиатрия. През миналата ковид вълна инсталирахме най-добрия рентген в областта, който е цифров. Той много ни помогна в лечението на пациентите с коронавирус при тази ковид вълна. По време на четвъртата вълна на коронавируса  успяхме да ремонтираме покрива на болницата, докато беше хубаво време. Той не беше ремонтиран отдавна. При силен вятър хвърчаха от него ламарини и ги събираме по двора, с риск да стане някое произшествие, а и при дъжд се наводняваха помещения. Сега този проблем е решен кардинално. Направихме ремонт и на отделението по съдебна медицина. Ремонтирахме микробиологията и вирусологичната лаборатория, където се правят PSR тестовете. Създаването на тази лаборатория много ни помогна при лечението на ковид болните.  Предстои ни ремонт на спешното отделение, за което държавата е осигурила средствата. Трябва да ремонтираме помещенията на нашата аптека, на клинична лаборатория. Много ни е важен ремонтът на неврологично отделение, където ситуацията не е никак добра. За този ремонт се говори от десетина години и все недостигат парите за него. На по-следващ етап трябва да ремонтираме гинекологията и хирургичното отделение. Тази година, с огромни усилия създадохме и трети състав на ТЕЛК, преди около два месеца, защото нямаше желаещи да работят там. Но се справихме и с тази важна задача за областта. Надявам се старите телкови решения, които чакат с години, да бъдат преразгледани и да не се допуска хората да чакат толкова дълго за освидетелстване. За цялата област е само нашата болница и само два състава на ТЕЛК не могат да смогнат да обслужат над 100 000 човека. Все още имаме сериозна необходимост от лекари и сестри, но този проблем е не само в цялата страна, но и в Европа, въпреки по-високите възнаграждения там.

– Наближава най-светлия празник-Коледа, какво ще пожелаете на екипа на болницата?

– Най-важното, което искам да пожелая на всички е да са здрави. Останалото ще го постигнем, защото имаме желание да направим пернишката болница привлекателна както за лекарите и сестрите, така и за пациентите ни. По този начин ще подобрим и качеството на здравното обслужване на населението в региона.

.