Със 100 са намалели за седмица заразените с COVID 19 в региона, твърдят от РЗИ- Перник

Със 100 са намалели за седмица заразените с COVID 19 в региона, твърдят от РЗИ- Перник

С близо 100 по-малко са болните от заразни заболявания в региона през изминалата седмица, в сравнение с предходната. Регистрираните през миналата седмица болни са 358, при 456 за предходната. Добрата новина дойде от Регионалната здравна инспекция в Перник.

От там съобщиха, че през миналата седмица има намаление и при болните от остри респираторни заболявания и грип. Установените през седмицата болни са 75, при 83 за предходната. Заболеваемостта през този период е 62,41%ооо, при средна за страната 71,53%ооо към 29.11.2021 г.

Другата добра новина е, че са намалели със 100 и заразените с коронавирус в региона през отминалата седмица. Регистрираните заразени през седмицата са 350, при 450 за предходната. Заболелите са от всички общини на област Перник във всички възрастови групи.  Направени са 189 антигенни теста и 5 теста за антитела.  Издадени  са 523 имунизационни сертификата.

За съжаление здравната инспекция е установила увеличаване на болните от варицела. През изминалата седмица са констатирани 8 болни, при 6 за предходната. Заболелите са от Перник, Радомир и Трън и всички са деца. Най-много са болните на възраст 5-9 години- 7. Засегнати от болестта са 3 колектива: СУРИЧЕ „д-р Петър Берон“ – Перник, НУ „Арх. Зиновий“ – Радомир и СУ „Гео Милев“ -Трън. От РЗИ уверяват, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, взети са противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 135 проверки. От тях 43 са свързани със спазването на забраната за тютюнопушене . 32 от проверките са във връзка със спазване на противоепидемичните мерки въведени със заповеди на Министерство на здравеопазването. 3 са извършени по жалби и сигнали от институции и граждани.

В резултат на упражнения контрол, здравните инспектори са издали 426 предписания за отстраняване на констатирани нарушения.   

И през миналата седмица здравната инспекция продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници. Взети са 182 проби от различни населени места, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговоря на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването.