Отложиха делото за водната криза в Перник за края на януари 2022 г.

Отложиха делото за водната криза в Перник за края на януари 2022 г.

В Специализирания наказателен съд в сряда трябваше да се проведе разпоредително заседание по делото за водната криза в община Перник през 2019 г. То е срещу срещу бившия министър на околната среда и водите Нено Димов и временно изпълняващия длъжността кмет на Перник по онова време Севделина Ковачева. Спецпрокуратурата внесе в съда обвинителния акт по делото в края на юли месец 2021 г. От държавното обвинение съобщиха тогава, че по случая са били разпитани 156 свидетели и е изготвена деветорна техническа експертиза. Събрани са били над 4000 страници доказателства.

Припомняме, че заради водната криза с язовир „Студена“ на ръководителя на ВиК-Перник инж.Иван Витанов също беше повдигнато обвинение, но материалите по него бяха отделени и изпратени по компетентност на Окръжна прокуратура Перник.

Нено Димов пък бе задържан на 9 януари 2020 година, а през април месец 2020 г. Бившият министър излезе от ареста, след като съдът му постанови мярка за неотклонение „домашен арест“.

Специализираният наказателен съд отложи за 31 януари 2022 г. разпоредителното заседание, след като стана известно, че адвокатката на Севделина Ковачева е подала молба делото да бъде отложено, тъй като е заболяла от коронавирус. В тази връзка подсъдимата също поиска делото да бъде отложено, защото настоява да бъде представлявана от своя защитник. Прокуратурата и адвокатите на Димов отбелязаха, че това обстоятелство се явява пречка за даване ход на делото и съдът го отложи за следващата година.