Комитова: „Струма“ не трябва да е магистрала!

Комитова: „Струма“ не трябва да е магистрала!

През април 2002 година се е получило разрешение за строеж на магистрала „Струма“, но тя е открита много години по-късно. Пътят все още няма „акт 16“ заради отчуждаване на земи. Разрешението за този участък никога не било за скоростен път. Това обясни служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова.

Укрепването на свлачища е ставало без разрешително. През 2013 този път няма документи за магистрала, но скоростта е било разрешено да бъде вдигната. Пътят според нас не отговаря по качеството за тази скорост.

Когато мантинелата е поставена през 2007 година, тогава тя е отговаряла на всички норми. „За съжаление жертвите не можем да ги върнем. Това е необичайна катастрофа, вероятно рейсът не се е движил с голяма скорост. Просто става дума за пожар. Нямаме обяснение как толкова бързо е изгорял този автобус. Можем да ограничим скоростта на този участък от 120 километра в час на 90, каза още тя“, каза Комитова

От пресконференцията стана ясно, че през зимата пътят ще се укрепва, а качествен ремонт ще бъде направен едва през пролетта.

Издаването на „акт 16“ сега, след толкова голямо закъснение, се превръща в много трудна задача, смята Комитова.

Според нея, спешните мерки ще се състоят в това да бъдат сложени светлоотразители в мантинелата там, където е станала катастрофата.

Ще се извършват и проверки, описани са нередности, които са установени по време на огледа.

Истината е, че тези укрепления, които ще се правят, ще бъдат отново част от незаконното строителство, казаха експерти на пресконференцията.

В момента ‘Струма“ не отговаря на критериите за автомагистрала, затова скоростта трябва да бъде намалена незабавно.

Пътната настилка е изключително добра, всичко друго е напълно занемарено. Не може да се усетят наклони, изискват се по-малки наклони и по-плавни завои.

На пресконференцията журналисти се възмутиха, че все още има международни пътища без маркировка.

Отбивката на мястото на катастрофата е напълно законна и тя не трябвало да бъде премахната, смятат специалистите.

Комитова даде като пример, че американците също имат проблеми при строежа на своята пътна инфраструктура. Държавата ни няма защо да бъде съдена, че се е запалил автобус, смята тя. Такива инциденти се случвали често и навсякъде./Лупа.бг