Намаляват болните от COVID-19 и други заразни болести в пернишко, твърдят от РЗИ

Намаляват болните от COVID-19 и други заразни болести в пернишко, твърдят от РЗИ

Намаляват болните от остри респираторни заболявания и грип в областта. Това показват данните за заболеваемостта през изминалата седмица, по информация на Регионалната здравна инспекция. Регистрираните през седмицата болни са 79, при 99 за предходната. Заболеваемостта през този период е била 65,73%ооо, при средна за страната 75,36%ооо към 15.11.2021 г.

Добрата новина е, че са намалели и болните от заразни заболявания в региона през изминалата седмица. Констатираните болни през периода са 509, при 651 за предходната седмица.

Другата добра новина е, че заболелите от коронавирус през седмицата са също по-малко. Регистрираните заразени с COVID-19 са 503, при 640 за предходната седмица. Заболелите са от всички общини в областта. През този период са направени  183 антигенни и 13 теста за антитела. Издадени са 327 имунизационни сертификата.

Наполовина по-малко са и болните от варицела в региона през седмицата. Установени са 4 болни, при 8 за предходната седмица. Болните са от Перник и са родители, които са били контактни на заболелите им деца.

За пръв път от лятото е констатиран болен от салмонелоза- дете от село Мещица, в община Перник, което се лекува амбулаторно от личния лекар.

През седмицата е констатиран и 1 болен от хепатит А от Перник, който е хоспитализиран в СБАЛИПБ „Проф. Ив. Киров“.

От РЗИ увериха, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, предприети са противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 101 проверки. От тях 28 са свързани със спазването на забраната за тютюнопушене. 26 са във връзка със спазването на противоепидемичните мерки въведени със заповеди на Министерство на здравеопазването.

В резултат на множеството проверки, здравните инспектори са издали 661 предписания за отстраняване на констатирани нарушения и са съставили 2 акта.

  И през миналата седмица здравната инспекция, въпреки увеличения контрол, заради пандемията, продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници в областта. Взети са 295 проби от различни населени места в региона, за да се установи дали подаваната им вода отговаря на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването.