Силвия Иванова: Правосъдието трябва да бъде навременно

Силвия Иванова: Правосъдието трябва да бъде навременно

ВИЗИТКА:

Силвия Иванова Мирчева е кандидат за народен представител от Коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме!“ с преференция 102 в бюлетина 31. Завършила е висше юридическо образование. Магистър по право. Работи като адвокат от завършването си и вече 20 години развива своята адвокатска практика в областта на гражданското, търговското, административното, административно-наказателното, трудовото и изборното право. Била е юрист на Общински съвет-Радомир, както и на МБАЛ „Рахила Ангелова“ град Перник. Защитава в съдебните зали граждани и юридически лица, представители на местния бизнес. Има адвокатска кантора в градовете Перник и Радомир. Организатор и участник е в множество граждански инициативи в община Радомир.

-Адвокат Иванова, трети парламентарни избори в тази година и Вие отново сте кандидат  от листата на „Изправи се БГ! Ние идваме!” за област Перник. Кое ви мотивира?

– Мотивират ме промените, случващи се през последните няколко месеца в нашата Родина. Те ни донесоха два парламентарни вота, които красноречиво изразиха и категорично затвърдиха волята ни за промяна. Българите се  ИЗПРАВИХА и ПРОГОВОРИХА. Показаха ясно и категорично нежеланието си да изпълняват ролята на  статисти и че не са част от безмълвна публика. Показаха, че не са „лош материал“.  Участвам в предстоящите парламентарни избори като израз на  желанието ми да се случи всичко онова, което всеки българин иска:  да има работа в мястото, където живее и съответно достойно заплащане за труда си; качествено и достъпно здравеопазване без доплащане и незабавни и адекватни мерки за преодоляване на ковид-пандемията; навременно правосъдие; финансова подкрепа от държавата за всички сектори от обществения живот и възстановяване на българската икономика; държавните и  общинските институции да работят в услуга на гражданите и юридическите лица, а не да ги размотават излишно. Решена съм да отдам знанията, професионалните си умения, време, енергия и идеи за по-доброто бъдеще на нашата област и на България.

– На предишната предизборна кампания политиците обещаваха, че ще бъде съставено правителство, но това не стана. Вярвате ли, че този път ще бъде съставено?

– Надявам се всички политически субекти, от които зависи това, да проявят разум и да бъде съставен кабинет. Но е много важно как българите в неделя ще определят разпределението на мандатите на политическите партии и коалиции в 47-то НС и коя ще е първата политическа сила. Не е без значение, разбира се, второто и третото място.                                                                                                              Ако и трите политически субекта, от които всъщност започна промяната – нашата коалиция – „Изправи се БГ! Ние идваме!“, „Демократична България-Обединение и Продължаваме промяната“, получат голяма подкрепа от избирателите, категорична съм, че правителство ще има.

– Хората се надяват, че най-после ще бъде потърсена отговорност на виновните за множеството далавери в страната. Ще им гарантирате ли, че това ще се случи?

– Гаранцията за това е създаването и в 47-то НС на Комисия по ревизията или както е по-популярна Комисията „Манолова“. Този път на фокус ще е местната власт.

– Много се изговори по отношение на правосъдната система в България. Има ли надежда нещо да се промени в нея, така че тя да отговаря на очакванията на хората?

– Правосъдието ни трябва да е навременно. Забавеното правосъдие за мен е отказ от правосъдие. Крайно време е да се случи съдебната реформа в България. Дълбока съдебна реформа. Коалицията, от която е издигната моята кандидатура за народен представител, предлага: да има ясни и прозрачни правила за функционирането на Висшия съдебен съвет; да има методически правила за уеднаквяване на съдебната и досъдебната  практика; да бъдат усъвършенствани процедурите за кариерно развитие на магистратите при свеждане до минимум на субективния фактор при извършване на назначения и да се създадат ефективни правила за контрол на етичното поведение на магистратите; бързо и еднакво прилагане на дисциплинарни мерки при нарушаването им  и условия за избягване на корупция. Необходими са ясни и прозрачни правила за осъществяване на върховенството на закона. Това е свързано с непрекъснато повишаване на качеството на правораздаването, освен чрез създаване на условия за бърз и ефективен процес и чрез  непрекъснат анализ и извършване на законодателни промени за оптимизиране на процеса и повишаване на квалификацията на магистратите, особено в областите на правото на ЕС и правата на човека. Необходимо е  да се въведе прозрачността като основен приоритет в работата на органите на съдебната система и осъществяване на непрекъснат диалог с гражданите и неправителствените организации.

– Къде виждате своята роля като бъдещ народен представител за решаването на важните проблеми за региона и страната?

– Професията ми на адвокат през годините ме е срещнала с много и различни хора от всички общини на територията на област Перник, с които сме решавали  проблемите им, свързани  с местната власт, с различни държавни и общински институции. Считам, че това е опит, който ще ми бъде много полезен.

– Ако Ви бъде гласувано доверие и бъдете избрана за народен представител, как ще комуникирате с избирателите от региона?

-С обичайните форми за контакти – ежемесечни срещи на място по предварително обявен график във всяка община; по e-mail и по телефон.