Ново дарение получи пернишкият  Архив

Ново дарение получи пернишкият Архив

В кв. Баринци на Трън представител на Държавен архив – Перник се срещна със Стоян Томов, председател на Културното просветно дружество на бежанците и техните потомци от Трънско. През 2020 г. документи от дейността на дружеството постъпиха на държавно съхранение в регионалното хранилище. Сега Стоян Томов продължава да предава лични документи на неговото семейство от селата Вучи дел и Ясенов дел (дн. в Република Сърбия).

На 8 ноември в България се отбелязва Деня на Западните покрайнини в знак на солидарност и протест срещу окупацията от страна на Сръбско-Хърватско-Словенскатата държава на българските области Струмишко, Босилеградско, Трънско, Царибродско и Кулско, предвидено в клаузите на Ньойския диктат, но извършено без санкцията на международната гранична комисия. Окупацията, извършена точно на 7 и 8 ноември 1920 година, има своето важно символично значение като форма на реванш от страна на Югославската държава за уникалната победа на нашата войска при Сливница по време на Сръбско-българската война от 1885 г.

След окупацията на Западните покрайнини жените 3 години носят черни забрадки, което се превръща в официален символ на протест срещу жестокото разделение на българското население. По този повод Гражданския комитет „Западни покрайнини“, многобройни обществени, културни и землячески организации, както и наши сънародници от Западните покрайнини отбелязват тази дата като ден на скръб от разкъсването на част от нашия народ, която е осъдена да заплати наказанието срещу България извършено чрез фалшификации и манипулации в Ньой през 1919 г.