Стоян Мирчев: Изход за решаването на всеки проблем има, трябва само желание и да се подхожда отговорно и с разум!

Стоян Мирчев: Изход за решаването на всеки проблем има, трябва само желание и да се подхожда отговорно и с разум!

Г-н Мирчев, на предишната предизборна кампания политиците обещаваха, че ще бъде съставено правителство, но това не стана. Какви изводи си направи БСП?

-Изборите ни поставиха в доста сложна обстановка с редица „нови“ партии. В такива моменти е важно да можеш да преглътнеш личните си и лично партийните интереси. Разделям лични от личнопартийни, поради факта, че повечето партии у нас са лидерски и там е важен единствено интересът на личността на вожда, но слагам и партийни, защото все пак има и няколко истински партии, каквато е БСП. Ние единствени поставихме интересите на България и сънародниците ни на преден план. Искахме само и единствено да се говори за решения на проблемите пред обществото ни и го направихме. За съжаление, помним скандалите за разговори на представители на останалите партии по офиси, извиването на ръце за постове и желанието да се кадрува във властта, както и силовото налагане на желания от ИТН, несъответстващи на възможностите им. Точно това беше причината за провала в съставянето на правителство в изминалите две събрания.

Личната ми надежда е от ИТН, ДБ и ИБГНИ да са си взели урок и да са разбрали, че без диалог и без мисъл за бъдещето ни, нещата трудно могат да се получат. Това, разбира се, е послание и към новата партия на бившите министри Петков и Василев. Проблемите пред страната ни са много, закъсняваме и изпускаме възможности, а имаме нужда от спешни решения и трябва да подходим към тях с разум и отговорност.

Какво ще направи БСП, така че след тези избори наистина да бъде сформирано правителство?

-Отново ще положим максимални усилия. На базата на случилото се, мисля, че няма за какво да бъдем упрекнати в опита ни да намерим допирни точки с останалите партии в преговорите за съставяне на правителство в изминалите два парламента. Ще направим всичко по силите си промяната да продължи, защото нямаме право да върнем безвремието и разрухата от десетилетието на ГЕРБ и Борисов. Надявам се, че хората ще ни подкрепят в това начинание, защото най–голяма нужда от подкрепа имаме точно от тях.

С какво може да направи компромис БСП и с какво не, за да бъде сформирано правителство?

-По-скоро да обърнем внимание на това с какво няма да направим компромис. Не можем да направим компромиси с паралелната държава, която ражда толкова много корупция, с неравенствата, които докараха 40% от българите до и под прага на бедността, с това здравеопазването да е все по–недостъпно, образованието все по–формално, с изчезването на българската гора и природа, с всичката несправедливост, която ни заобикаля. И това не са просто клишета. Имаме решения на всички тези проблеми, решения, които сме предлагали не веднъж в българския Парламент.

Но всичко това води и до въпроса с кои партии? Имаме твърда позиция, че с ГЕРБ и ДПС няма как да управляваме, защото всичко, което изброих по–горе, беше причинено на българските граждани именно от тези две партии. Не че не е имало проблеми и преди това, но за 12 години тези две партии ги умножиха, управляваха и усвояваха облаги за себе си от потъващата ни държава. С останалите партии, които ще влязат в Парламента, сме готови да се срещнем открито пред всички на масата на разговорите за бъдещето.

Запознат ли сте със сериозните проблеми на Перник и региона?

-Мисля, че вече съм запознат и проблемите както в Перник, така и в региона, са много. Все пак община Перник е една от трите общини у нас, които ще получат целенасочено средства по така наречената „Зелена сделка“. Това не трябва да са просто едни усвоени средства. Промените у нас винаги са ставали за сметка на работниците. Този път трябва да се подходи в обратен ред. Трябва да бъде гарантирано правото на работа на всеки и достойни доходи и чак тогава да се тръгне в една или друга посока на промяна. От добрите примери искам да отбележа Индустриалната зона на Перник. Това е една чудесна възможност първо да се изгради инфраструктура, за да може да стане привлекателна за инвестиции и второ да се направят съответните стъпки за привличане на тези инвеститори. Запознат съм и с казуса  РИОСВ- Перник, как беше слят с този на столицата. Спомням си в 44-то НС как колегите Любомир Бонев и Евдокия Асенова се бориха това да не се случи, как вече при всяко замърсяване няма реално къде да се оплачеш, но и направиш ли го, реално няма кой да реагира. Една от задачите в следващото НС е именно да върнем екоинспекцията там, където й е мястото, а именно в Перник. Проблемът с водоснабдяването се наблюдава почти навсякъде в областта. Това се отнася и за състоянието на пътищата и необходимостта от рехабилитацията им. В обиколките си виждам тези проблеми от първо лице.

Как виждате своята роля в решаването на тези проблеми?

-Част от проблемите се решават от местната власт. Мога да дам пример със ситуацията в селата Радуй и Расник. Там, до колкото знам, има предвидени средства за решаване на този проблем от Община Перник. Надявам се скоро да се подобри водоснабдяването не само в тези населени места. Но именно в края на годината, когато се съставя бюджета за следващата година, народният представител може и трябва да се бори за повече средства за областта от която е избран. Разбира се, има редица проблеми, които могат да бъдат решени директно чрез министерствата. От личен опит мога да кажа, че дори когато си в опозиция, чрез парламентарен въпрос и поставяне на съответния проблем пред ресорния министър, той може да бъде разрешен. Но, разбира се, в тези избори не говорим само за решаване на един или друг конкретен проблем, а за това страната ни да тръгне по един нов път на промяна, път, по който нещата да започнат да се случват както трябва във всяко едно направление.

Как смятате да комуникирате с избирателите от региона, когато станете народен представител?

-Първо се надявам следващият парламент да заработи, а да не бъде както последните два. Да има избрано редовно правителство. След това начините за комуникация са много. Аз лично държа на приемните с граждани. Те дават най–пряк и директен контакт с хората и проблемите им във всички общини. Разбира се и социалните мрежи- те са особено практични за по–младите хора, които комуникират в голямата си част чрез интернет. Разбира се, не и на последно място, чрез институциите и техните представители в областта.

Каква е позицията, която ще отстоява БСП в Парламента, за да може очакваните пари от Фонда за справедлив преход да бъдат разпределени така, че в Перник да дойде достатъчна част от този огромен финансов ресурс?

-Вече казах някои неща за плана за справедлив преход, но ще се опитам да обобщя. За мен лично, като човек вярваш в лявата идея, тези пари трябва да се разходват с мисълта за човека. За това да започнем да стопяваме неравенствата, за достойни доходи. Може да прозвучи клиширано, но наистина у нас работещите бедни, мизерните доходи на пенсионерите и безпътицата започват да придобиват колосални размери.

Повече от ясно е, че страната ни е в криза. За какви мерки ще настоява БСП в Парламента за излизане от нея в сферата на: икономика, здравеопазване, образование, социална система, пенсии?

-Имаме конкретни мерки и план. Те са разработени в документ за първите 100 дни от управлението на страната. В него има краткосрочни и дългосрочни мерки във всеки сектор. Но бих искал да обърна внимание на това, че единствено държавата може да направи нещо за уязвимите хора. Мерките, които сме разработили, са насочени към задълбочаващата се енергийна бедност – на първо място спешната субсидия на всяко семейство за 200 киловатчаса електроенергия. Ангажираме се, че нито едно семейство няма да бъде оставено на студено. БСП предлага намаляването на ДДС за енергоносителите и наложителното намаляване на ДДС на стоките от първа необходимост от 20 на 9%.

Изход за решаването на всеки проблем има. Трябва само желание и да се подхожда отговорно и с разум. Знам, че БСП има отговорите, но за да ги приложим, имаме нужда от доверието на хората.

Вярвам, че нещата след 14 ноември ще тръгнат в правилната посока. Най–прекият път да постигнем това е като гласуваме на предстоящите парламентарни избори с бюлетина №33.