Сузана Теофилова: Всяка политическа партия, която влезе в новия Парламент трябва да забрави за малко за егото си и да помисли за българския народ

Сузана Теофилова: Всяка политическа партия, която влезе в новия Парламент трябва да забрави за малко за егото си и да помисли за българския народ

-Госпожо Теофилова, кое Ви мотивира да се кандидатирате от листата  на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ ?

– Аз съм гражданска квота от гражданската платформа „Изправи се БГ!“ и съм водач на листата за 14МИР-Перник за 3-ти път. В нея срещнах много съмишленици. Хора, които не са работили цял живот политици, а граждани, обикновени хора, които не само говорят за промяната, а работят усърдно за нея. Макар и най-малката формация през краткия живот на предните два Парламента, „Изправи се БГ! Ние идваме!“ работеше най-неуморно. Аз имам собствен бизнес в град Перник, който ме е научил на неуморна работа и поемане на отговорност. Това виждам и в нашата формация и това ме мотивира да съм част от нея и да работя за една по-добра и по-справедлива България.

– Какво ще направи коалицията, за да може този път наистина да бъде сформирано правителство, което да решава сериозните проблеми в страната?

– Както нашата формация, така и всяка политическа партия,  която ще бъде в следващото Народно събрание, в името на бъдещето на България, трябва да направи само едно – да забрави поне за малко за егото си и да помисли наистина за българския народ.  В момента сме освен в политическа криза и в здравна, и в икономическа такава. Държавата не може да функционира адекватно толкова дълго без редовно правителство. Следващият Парламент не трябва да е отново борба за партийно надмощие, а единна борба за оцеляване на българския народ в условията на тежка криза в не един сектор. „Изправи се БГ! Ние идваме!“ е диалогична формация, с единственото условие за управленска коалиция без ГЕРБ и ДПС.

– Как бихте отговорили на въпроса- защо да гласувам за „Изправи се БГ! Ние идваме!“?

-Листата ни в Перник е съставена изцяло от хора, които живеят и работят в област Перник. През призмата на гражданин намирам това за изключително важно. Логично е всяка област да има свой местен представител, който познава хората и проблемите им, както и хората го познават и ще го виждат и след изборите. Не парашутисти, които идват на едномесечен предизборен туризъм. Всеки от нас е специалист в различна сфера, има своите каузи и се бори за тях не от позицията на политик, а от позицията на гражданин, който е пряко засегнат от същите проблеми като нашите съграждани.

-Как виждате своята роля като бъдещ народен представител в решаването на проблемите  в региона?

-Надявам се „Изправи се БГ!Ние идваме!” като коалиция да бъде част от една управленска формация в следващия парламент. Области като Перник, които са горещи точки по отношение на средна работна заплата, инфраструктура, екология и замърсяване, трябва да бъдат фокус и на държавата, и на следващия парламент, не само на местната власт. И аз ще работя в тази посока чрез трибуната на Народното събрание.

-Кои, според Вас, са най-сериозните проблеми за пернишка област?

-На едно от последните места в страната сме по отношение на БВП. На едно от първите места сме, но в негативна класация – по отношение на мръсния въздух. Същевременно Перник има много голям потенциал поради стратегическото си местоположение  и ресурса от интелигентни и активни хора. Има възможност областта да се превърне в активна индустриална зона, която да привлече много инвестиции, а за момента няма достатъчно такива. На първо място съществуващата индустриална зона не е достатъчно развита и съответно конкурентоспособна. Не са изградени и добри пътни връзки към нея. Някои хора от областта пътуват до работа по 1 час в едната посока, което са 2 часа на ден, които иначе биха могли да прекарат със семействата си или в по-приятни занимания. И изобщо това, че се налага на перничани да пътуват до друг град, за да получават достоен доход показва каква крещяща нужда има от откриване на нови работни места и подпомагане на малкия и средния бизнес – гръбнакът на икономиката.

 По-малките общини нямат достъп до адекватен транспорт или ако има такъв, той не е редовен. Срещнахме млади семейства в Земен, Трън, Ковачевци, които искат да останат там, близо до семействата си, но условията не им позволяват. За да получат здравеопазване, трябва да пътуват около час до град Перник, нямат достъп до качествено образование, нямат възможност за достойни доходи. Селското стопанство в малките градски и селски райони има сериозен потенциал и той трябва да бъде развит, а не убит, както беше при предишното редовно правителство.

Гласувайте на 14 ноември с бюлетина №31 за „Изправи се БГ! Ние идваме!”