Литературна витрина за поета Иван Карик подредиха в пернишката библиотека
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Литературна витрина за поета Иван Карик подредиха в пернишката библиотека

Литературна витрина за поета Иван Карик подреди Регионалната библиотека „Св. Минков”. Тя включва книги, публикации в периодични издания, художествена литература от краеведския фонд на библиотеката. Поводът е 90-та годишнина от рождението на поета, който е един от основателите на първия литературен кръжок в Перник.

Иван Карик (псевдоним на Иван Захариев Йосифов, 4.11.1931 – 16.07.1986) е български поет, роден в град Перник. Завършил е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Бил е миньор, редактор в пернишките вестници „Рудничар”, „Ленинец”, „Димитровско знаме”, кореспондент на радио София. Актьор в Пернишкия театър. Член на Съюза на българските журналисти. Награждаван с почетен знак на СБЖ – „Златното перо”. Негови творби са включени в литературните сборници „Прилив” (1957), „Смяна” и „Вихрушки”. Автор на поетичните книги „Луната и въртележката” (1966) и „Биография на любовта ми” (посмъртно, 1986).

Иван Карик е оставил завинаги трайни следи в литературната история на Перник. По-старата генерация творци и граждани на Перник пазят скъпи спомени, свързани с неговата личност, с житейската му мъдрост, с трайни приятелства.

Той е един от основателите на първия литературен кръжок в Перник създаден през 1945 г. Кръжокът е наречен „Христо Смирненски” и е бил към читалище „Иван Гарванов”. Сред участниците в него са били Иван Карик, Захари Захариев, Иван Иванов, Румен Шекерджиев, Любчо Костов, Георги Маринов и други. Творчеството на перничаните е забелязано и на сбирките им гостуват изявени поети и писатели, като Елисавета Багряна, Павел Матев, Добри Жотев, Георги Джагаров, Божидар Божилов, Славчо Васев и други.