143 болни с COVID 19 се лекуват в МБАЛ”Р. Ангелова” в Перник в момента, в Интензивния сектор има само 1 свободно легло!

143 болни с COVID 19 се лекуват в МБАЛ”Р. Ангелова” в Перник в момента, в Интензивния сектор има само 1 свободно легло!

143 болни от коронавирус са настанени в момента в МБАЛ”Р. Ангелова”.  За сега в болницата има 27 свободни легла за лечение на болни с коронавирус . Това информира директорът на болницата д-р Анатоли Митов.

„Обезпокоен съм, че ако вървим с тези темпове, до края на тази седмица вече няма да имаме свободно легло за болни с коронавирус. В Интензивното отделение сега имаме 8 тежко болни и само едно свободно легло. За изминалите петък, събота и неделя имаме 15 починали пациенти. В понеделник приехме 36 болни с коронавирус пациенти. Съвсем скоро ще се изчерпа капацитетът на болницата, както по отношение на възможност за откриване на нови ковид легла, така и на обслужващ персонал. Преминем ли границата от 180 болни, ситуацията в болницата вече става драматична, защото първо няма да имаме никаква възможност за осигуряване на свободни легла и второ- няма да има кой да обслужва болните, защото нямаме персонал.

В момента имаме и друг проблем- изпитваме недостиг на кортикостероиди, поради забавяне на доставките, които са изключително важни за лечението на тежко болните от коронавирус. Информирал съм и РЗИ, и здравното министерство. Надявам се да ни окажат съдействие при осигуряването на тези медикаменти, докато се нормализират доставките им. Ние полагаме усилия да преодолеем тези затруднения, но явно има голямо търсене на този вид медикаменти в страната и затова се затруднява доставката им”, поясни д-р Митов.