Поздравление от областния управител на Перник по повод Деня на будителите

Поздравление от областния управител на Перник по повод Деня на будителите

Уважаеми просветни и културни дейци,

На 1 ноември – Деня на народните будители, отдаваме своята почит към делото на българските духовници, просветители, книжовници и всички будители на възраждащия се национален дух и стремеж към образование и книжовност. Прекланяме глава пред образите на народните будители, които изковаха от словото най-мощното оръжие и превърнаха спомена от славното минало на Отечеството в идеал на цял един народ.

Денят на народните будители ни напомня още веднъж, колко важно е единството ни в името на нашата родина, колко нужни са ни днес, смирение, солидарност и човечност помежду ни, за да преодоляваме заедно и в разбирателство трудностите! Затова днес е нужно да си припомним заветите на Паисий, Васил Априлов, Неофит Рилски, Ботев, Левски и стотици други достойни личности- революционери, книжовници, учители и дарители.

В този празничен ден поздравявам всички Вас  съвременните будители, които днес работите за запазване на националната ни идентичност и издигане на българската духовност. Пред Вас уважаеми учители, читалищни и музейни работници, журналисти, дейци на българската култура и наука стои огромната отговорност да съхраните и предадете на идните поколения всички тези ценности завещани ни от нашите предци.

Нека всяко Ваше начинание да е изпълнено с успехи, патриотизъм и отговорност към нелеката Ви мисия!

Честит празник!

  д-р Симеон Василев

Областен управител на Област Перник