Почистиха езерото край ресторант „Байкал“

Почистиха езерото край ресторант „Байкал“

Езерото край ресторант „Байкал“ в централния градски парк на Перник е почти готово да посрещне новите си обитатели – пъстървите. В събота и неделя то бе почистено от граждани на Перник. Доброволците предприеха съвместна инициатива с Община Перник за облагородяването на занемареният водоем и превръщането му в красиво място за риболов.

Идеята е в езерото да бъде завъдена пъстърва, а любители на риболова ще могат да хвърлят въдици и да ловят рибата на принципа хвани-пусни обратно. В края на сезона пъстървата ще бъде дарена в полза на социалните услуги, които предлагат в общината.

В същото време се предвижда в центъра на водоема да заработи и фонтан, както и да бъде монтирано осветление.

Всичко това се случва с участието на Община Перник. Основните инициатори за обновяването на езеро Байкал са търговците на риболовни стоки Танер Али и Димитър Димитров и ЦРОО – Перник.

Припомняме, че през 2002 година езерото, заедно с градския плаж и намиращия се в парка ресторант, бяха отдадени на концесия на местния бизнесмен Петър Стоименов. Това лято концесията бе прекратена предсрочно. Неподдържано, полуразрушено и години наред занемарено, до един месец езерото ще се превърне в любимо място на перничани, обещават доброволците от ЦРОО. Те имат подкрепата и съдействието на Община Перник.