Жителите на трънското село Горна Мелна са оставени без телефонна връзка с околния свят и то в ситуация на пандемия

Жителите на трънското село Горна Мелна са оставени без телефонна връзка с околния свят и то в ситуация на пандемия

Жителите на малкото отдалечено трънско село Горна Мелна са оставени без всякаква телефонна връзка както с град Трън, така и с Перник, ожалиха се местни жители. Те споделиха, че в условията на пандемия нямат как да се свържат със спешния телефон 112 и да повикат спешна помощ. Мобилните им телефони са без обхват. Стационарните телефони, които са към Виваком, са също без връзка, заради повреда.

Свързахме се с директора на Центъра за спешна медицинска помощ в Перник д-р Валери Симеонов, за да го попитаме дали и до него е стигнал този проблем.

„Да, бях сигнализиран, че има проблем с телефонната връзка както в село Горна Мелна, така и в село Бусинци, в община Трън. Затова реших лично да се уверя, че наистина има такъв проблем. Тази седмица посетих лично и двете села. Оказа се, че в село Бусинци няма проблем с мобилната връзка, там мобилните телефони имат обхват. В ЦСМП сме получавали сигнал от това село и линейка е пътувала до него. В Горна Мелна, обаче, наистина има проблем. Срещнах се с местни жители. Те се оплакаха, че мобилните им телефони нямат обхват, не знам защо. Бедата е, че стационарните телефони, които са към Виваком, също нямат връзка, заради някаква повреда. При необходимост  да се обадят на телефон 112, както това се случило наскоро, се наложило с кола да ходят до съседно село и да молят от там да позвънят.  Очевидно операторът трябва да предприеме мерки да отстрани проблема. Аз уверих местните жители, че, ако подадат сигнал на 112, наша линейка веднага ще се отзове на него”.

Потърсихме за коментар по този проблем председателя на Общинския съвет в Трън Бойчо Харалампиев. Той отговори:”Наистина има проблем с телефонната връзка в Горна Мелна и той е повече от месец. Веднага реагирахме и кметът изпрати официално писмо до Виваком, в което настоява да се вземат бързи мерки и да се отстрани повредата, за да не са без телефонна връзка местните жители. За съжаление, до момента Виваком не е уведомил кмета на Община Трън за предприетите мерки и проблемът в Горна Мелна все още не е решен. Ние отново ще изпратим напомнително писмо до Виваком, да се надяваме, че ще ни обърнат внимание”.

Буди недоумение, защо от Виваком до момента не са си направили труда да реагират на писмото на Община Трън. Дали от телекома си дават сметка, че в условията на пандемия, да оставиш без връзка едно населено място граничи с престъпление. Иска ми се да вярвам, че от Виваком ще си направят труда да отстранят повредата, независимо колко жители има в това малко населено място. Ако това не стане в най-кратък срок, ще информираме Комисията за защита на потребителите на национално ниво.