Двойно са се увеличили болните от грип в пернишко миналата седмица, почти толкова са нараснали и заразените с COVID-19

Двойно са се увеличили болните от грип в пернишко миналата седмица, почти толкова са нараснали и заразените с COVID-19

Драстично са се повишили през изминалата седмица болните от заразни заболявания. Регистрирани са 763 заболели, при 594 за предходната седмица. Това информираха от Регионалната здравна инспекция.

Двойно е скочил броят на заболелите от остри респираторни заболявания и грип в региона. През седмицата са констатирани 103 болни, при 50 за предходната. Заболеваемостта през периода е 142,56 %oo, при средна за страната 70,90%oo към 17.10.2021 г.

Чувствително са се увеличили новозаразените от COVID-19 през седмицата. Регистрираните заболели през миналата седмица са 757, при 438 за предходната. Заболелите са от всички общини на област Перник от всички възрастови групи. Направени са 76 антигенни теста и 7 теста за антитела. Издадени са 85 имунизационни сертификата.

През изминалата седмица са нараснали шест пъти заболелите от варицела в региона. Регистрирани са 6 болни деца, при само 1 за предходната седмица. 4 от болните деца са от Перник и 2 са от Трън. Те са на възраст от 5 до 9 години. От РЗИ увериха, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, взети са противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 75 проверки. От тях 20 са свързани със спазването на забраната за тютюнопушенето.

В резултат на упражнения контрол от страна на здравните инспектори, през седмицата те са издали 1 165 предписания за отстраняването на констатирани нарушения.

И през изминалата седмица здравната инспекция продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници в областта. Взети са 81 проби от различни населени места, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9.