Концерт на проф. Йосиф Радионов с КО „Орфей“ за Деня на Перник

Концерт на проф. Йосиф Радионов с КО „Орфей“ за Деня на Перник

Именитият български цигулар Йосиф Радионов ще свири на пернишка сцена. Той ще бъде гост-солист на концерта на Камерен оркестър „Орфей“ с диригент Райчо Христов по повод Деня на града. Едновременно с това матинето ще премине и под знака на 70-годишния юбилей на цигуларя.

Самороден талант, в съчетание с изискан вкус и космополитност, заедно със съзнанието за принадлежност към българската национална традиция – това са само част от характерните черти на личността и творческия стил на един от най-обичаните активно концертиращи български артисти-инструменталисти – цигуларят и педагогът Йосиф Радионов, който тази година отбеляза своя 70-годишен юбилей.

Роден през 1951 г. в София, Йосиф Радионов започва да учи цигулка от ранна детска възраст, а негови първи учители са личности като Вера Вазова – авторитетен детски музикален педагог и племенница на патриарха на българската литература Иван Вазов, Тодор Съмналиев – концертмайстор тогава в Софийската филхармония и цигулковият педагог Анна Иванова. Въпреки че не е ученик в музикалното училище, музикалният талант на Йосиф Радионов е забелязан от композитора Тодор Попов, който го включва в сформирания от него младежки струнен квартет, както и в малък ученически оркестър. Това, както и индивидуалните занимания, развиват у младия музикант не само любовта към високите образци на световната и българска музикална класика, но и чисто техническите му изпълнителски умения и през 1969 г. Радионов е приет на едно от челните места в Българската държавна консерватория (днес НМА „Проф. Панчо Владигеров“), където учи най-напред при Леон Суружон, а след това се дипломира в класа на един от доайените на българската цигулкова школа проф. Владимир Аврамов. По това време идва и първият му голям успех на конкурсния подиум – Първа награда от Националния конкурс „Светослав Обретенов“ в Провадия през 1972 г. През 1981 г. Йосиф Радионов е удостоен от Унгарския културен институт с медал „100 години Бела Барток“, а през 1975 г. заедно с цигуларя Ангел Станков сформират едно от най-популярните и успешни български цигулкови дуа, известно като дуото „Станков-Радионов, което става лауреат през 1993 г. на Първия международен конкурс за камерна музика в Осака (Япония).

Като концертиращ артист-инструменталист Йосиф Радионов е бил солист на всички български камерни и симфонични оркестри, както и на именити състави като I Solisti Veneti – Италия; Händel-Festspiele Halle, Германия; Операта в Ница, Франция; Gewandhaus – Лайпциг; Московска консерватория; Suntory Hall – Токио; Филхармония на Чикаго, САЩ; Национален оркестър – Колумбия и много други, а като оркестров музикант той е концертмайстор на Софийската филхармония между 1981 и 1992 г.

Повече от четири десетилетия, от 1975 г. – Йосиф Радионов неизменно работи и в областта на музикалната педагогика, а много от неговите възпитаници днес са успешно реализирани музиканти у нас и в чужбина, както и носители на национални и международни отличия.