Над 2 пъти са намалели заразените с COVID –19 в региона, установи РЗИ-Перник

Над 2 пъти са намалели заразените с COVID –19 в региона, установи РЗИ-Перник

Над два пъти са намалели заболелите от заразни заболявания в региона през изминалата седмица. Това информираха от Регионалната здравна инспекция. Заболелите през седмицата са 91, при 40 за предходната, което е с 51 по-малко.

Над два пъти по-малко са и заразените от COVID-19 през седмицата. Регистрираните заболели са 34, при 86 за предходната, което е с 52 по-малко. Случаите са регистрирани във всички общини на област Перник. През седмицата са направени 15 антигенни теста и 19 теста за антитела на COVID –19.

 Близо два пъти са намалели и заболелите от остри респираторни заболявания и грип в областта през изминалата седмица. През този период са регистриран 12 болни, при 21 за предходната. Заболеваемостта през този период е била 16,61%oo, при средна за страната 40,98%oo към 25.05.2021 г.

Леко са намалели и заболелите от варицела. Регистрираните болни през седмицата са 4, при 5 за предходната. Заболeлите са от Перник и село Ярджиловци. Те се лекуват амбулаторно от личните си лекари.

През седмицата е констатиран 1 болен от туберкулоза, при нито един установен през последните две седмици. Болният е от Перник.

Регистриран е 1 болен от ентероколит, при нито един случай за период от един месец. Болният е от Перник. От РЗИ уверяват, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания и са взети противоепидемични мерки спрямо контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 142 проверки. От тях 41 са свързани със забраната за тютюнопушене в заведенията за обществено хранене. 28 от проверките са във връзка със спазване на противоепидемичните мерки, въведени със заповеди на Министерство на здравеопазването. 5 от проверките са свързани със спазване на изискванията към бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели. 3 от проверките са по жалби и сигнали от институции и граждани.

В резултат на упражнения контрол от здравните инспектори, през миналата седмица те са издали 218 предписания за отстраняване на установени нарушения.

И през изминалата седмица здравната инспекция продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници в областта. Взети са 268 проби от различни населени места, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9.