„Поетът, дошъл от морето” – Славчо Чанев на 65
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Поетът, дошъл от морето” – Славчо Чанев на 65

„Поет, дошъл от морето”- така е наречена изложбата за Славчо Чанев, подредена в отдел „Краезнание” на Регионална библиотека „Св. Минков”. С нея библиотеката припомня, че на 30-ти май той ще навърши 65 години.

Експозицията включва част от разнообразното творчество на Чанев, познат на перничани и като журналист, поет и писател, и като дългогодишен началник на сектор „Култура” в Общината.

„Поетът, дошъл от морето” свързва живота си с Перник през 1971г., когато идва да учи геология в Минния техникум, пристигайки от бургаското село Сигмен, където е роден. Завършил е българска филология във ВПИ- Шумен. Работил е като учител, служител, журналист. Той е съосновател и главен редактор на първия пернишки всекидневник „Съперник” и на вестник „Съ- Перник днес”. От 1996г. е началник на сектор „Култура” в общинската администрация в Перник.

Славчо Чанев е поет, автор е на книги с поезия, детска проза и документалистика. В изложбата са показани двете му книги за деца- „Да обичаш принцеса” и „Здравей, аз съм Перник”, поетичните му книги „Окото на лампата” , „Игра на илюзии”, „Пирамиди от мълчание”, поезия, публикувана в литературния печат през годините. Чанев е автор на забавната книжка с вицове за Перник, наречена „Винкел с пуканки”. В изложбата са включени негови журналистически материали, както и интересния каталог за военните паметници, мемориали и монументална живопис в Перник, на който е съставител. Притежание на библиотеката е и неговото краеведско изследване за родния му край- „Сигмен, имена и хора”.

Регионалната библиотека издаде преди години Биобиблиографски указател за Славчо Чанев, който също е показан в изложбата.