Пред старт – ХII- ти национален детски фолклорен конкурс „Дай, бабо, огънче!“

Пред старт – ХII- ти национален детски фолклорен конкурс „Дай, бабо, огънче!“

Перник е в усилена предстартова треска за ХII национален детски фолклорен конкурс „Дай, бабо, огънче!“ в село Мещица. Той ще се проведе на 29 май, съобщават организаторите. В него ще се включат 490 участници от цялата страна. На сцената в пернишкото село Мещица ще излязат 37 групи и 50 индивидуални изпълнители. Допуснати са участници до 17-годишна възраст. В раздела „Автентичен фолклор“ ще се представят групи за детски традиционен фолклор,в чийто репертоар влизат детски фолклорни игри, забавалки, наричания, броилки, пословици и гатанки. Ще бъдат изпълнени и фолклорни хора от Граово, или от района, от които идва участникът.

В раздел „Обработен фолклор“ изкуството си ще покажат вокални групи и оркестри, танцови състави, ще бъде представена драматизация на приказки. Изпълнителите на народни песни и инструменталистите участват с две изпълнения с общо времетраене до 5 мин. Конкурсния репертоар е по избор, като едно от изпълненията трябва да бъде от Граово, а второто от друга етнографска област.

Участниците се разделят в две възрастови групи – от от 4 до 10 години и от 10 до 17 год. Изпълнителите ще бъдат оценявани от компетентно професионално жури – изтъкнати фолклористи, етнолози, музиканти, хореографи. Във всяка категория и възрастова група се присъждат три призови места.