Зам.кметът на Перник Стефан Кръстев: „Няма да допуснем закриването на Детското отделение в Перник!“

Зам.кметът на Перник Стефан Кръстев: „Няма да допуснем закриването на Детското отделение в Перник!“

Детското отделение на пернишката МБАЛ „Рахила Ангелова“ е в тежка криза и родители на малчугани се страхуват, че то може да бъде закрито. От ръководството на здравното заведение не отричат проблема, който не е от месец или два и в основата на който стои недостигът на кадри.

„Многопрофилната болница „Рахила Ангелова“ в Перник е държавна, с минимално общинско участие. За нас е важно цялата болница да се запази, защото тя е единствената за града ни, а и се ползва от жителите на цялата област“, подчерта в „Денят започва“ зам.-кметът на Перник Стефан Кръстев. Той призна, че проблемът с детското отделение е отдавна – вече три години на трудов договор са едва трима лекари. „Кадровите проблеми не са уникални. Такива трудности изпитват и други две болници – държавната специализирана болница за активно лечение на белодробни болести и общинската болница за продължително лечение и рехабилитация. Пандемията много ясно очерта този проблем“, допълни Кръстев. По думите му, община Перник помага на ръководството на Многопрофилната болница, за да бъде запазена и да се развива.

„Трима педиатри работят в отделението. Педиатрично отделение е акредитирана база за специализация на студенти. Сега, обаче предстои нов процес на акредитация, така че тепърва ще видим какво ще се случи. Но като община сме заявявали многократно, че сме готови да предоставим и жилища от нашия общински фонд за ведомствени жилища на млади педиатри, които биха желали да се установят тук и да работят“, отбеляза Кръстев. Според него проблемът се корени в липсата на държавна политика и стратегия назад в годините.

„При разговорите с лекарите се изясни, че липсва едно цяло поколение педиатри, липсват достатъчно бази за специализация, а заплащането не е атрактивно, в сравнение с другите специалности“, каза Кръстев. Според него това е проблем, който трябва да се реши на държавно ниво.

„Ние на местно ниво винаги ще застанем зад своята болница и ще я подкрепяме“, категоричен е заместник-кметът на Перник.