Продължава безплатната кастрация на кучета и котки

Продължава безплатната кастрация на кучета и котки

До 11 юни ще продължи кампанията, която подеха от община Перник, съвместно с фондация „Четири лапи“ по безплатното кастриране на кучета и котки. Кастриране се извършва както на бездомните животни, така и на тези, които живеят в домашни условия. От Общината напомнят, че кастрирането е напълно безплатно, а собствениците се освобождават от данък за четириногите. Миналата седмица са били кастрирани над 60 животни.

Надежда Мечева от фондация „Четири лапи“ споделя, че кампанията е насочена много сериозно към домашните кучета и котки. Доказано е, че голяма част от бездомните кучета по улиците всъщност са „тръгнали“ от домове. Хората все повече се доверяват на тази кампания и резултатите са видими, коментират още от фондацията.

От началото на кампанията са кастрирани 324 кучета и котки. Кампанията продължава. Всеки стопанин, който иска да заяви тази процедура за домашния си любимец може да го направи на телефоните на общината. Няма да има такива, които да се върнат – категоричен е и секретарят на общината Мартин Жлябинков.

Освен, че се работи много активно по все по-голям обхват на кучета, които да се кастрират, съвместно с приюта се стремят да увеличат интереса към осиновяването на кучета, каза още Жлябинков.

Овладяването на популацията на бездомните кучета и намаляване на техния брой в общината е проблем, който стои пред Перник от години. Общинската администрация започна сериозна кампания в тази насока буквално седмици след изборите. Резултати има и вече от други градове търсят перничани за обмяна на опит.