В Брезник тържествено отбелязаха 24 –ти май

В Брезник тържествено отбелязаха 24 –ти май

При спазване на противоепидемичните мерки, днес в Брезник, пред читалището, се проведе общоградско тържество по повод 24-ти май- Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

На тържеството присъстваха кметът на община Брезник Васил Узунов, председателят на Общинския съвет Иван Тинков, заместник кметовете Иван Бъчваров и Мария Добревска, общински съветници, кметове на населени места в общината, жители.

Поздравление по повод празника произнесе кметът на община Брезник Васил Узунов. Той заяви, че българският народ има правото да се гордее на този ден, защото „И ний сме дали нещо на света”. Благодарение на светите братя Кирил и Методий милиони хора четат и пишат с нашите букви. „Това е празник на българския дух. Той е най-обединяващия. На днешния ден се прекланяме пред българските учители, пред дейците на културата, благодарение на които България е запазила духовността си”, подчерта Васил Узунов.

По традиция, кметът на общината награди с грамоти и предметни награди заслужили учители и културни дейци. Празникът продължи с богата културна програма.