Станислав Владимиров: 24 май обединява народа ни години наред, пази устоите на единството и ценностите, които ни правят истински богати

Станислав Владимиров: 24 май обединява народа ни години наред, пази устоите на единството и ценностите, които ни правят истински богати

Днес из цяла България, навсякъде по света, където живеят българи звучи вечният химн на Светите братя Кирил и Методий. Тази песен е нашият поклон към безсмъртното дело на първоучителите. С нея съпреживяваме възторга от българското слово, с нея почитаме святото начало, от което тръгва българската народност.

24 май събира минало и настояще, за да проправи пътя към бъдещето, в което ще продължи да грее пламъкът на съзиданието, любовта към знанието и светлия порив към напредък и просвещение. Днес обръщаме поглед към нашите учители, които първи ни въведоха в тайнството на буквите, в магията на словото. Учителите, които излъчват духовност и отдаденост, покоряват със себераздаване и патриотизъм. 24 май е израз на убеденост, че духовното начало, връзката ни с българската култура, история и традиции е смисъл на дните ни. 24 май обединява народа ни години наред, пази устоите на единството и ценностите, които ни правят истински богати.

Делото на Светите братя Кирил и Методий днес тържествува чрез плеядата дейци на културата, преподаватели и учени, които поддържат огъня на просвещението жив и ни дават национална идентичност в съвременния свят. Затова в този светъл пролетен ден се прекланяме пред делото на всички, които се трудят за грамотност, знания и духовен напредък. Чрез писмеността сме велики. С нашите букви е изписана славата на България. Чрез тях помним кои сме, чрез тях предаваме знанието през вековете. Няма нищо по-красиво от високия дух и нищо по-силно от знанието. Няма нищо по-достойно от преклонението пред техните носители. И великото, и обикновеното започва от нашето А и Бе, от ученическия чин, от пространството на духа.

Нека никога не стихва жаждата ни за знания и духовно извисяване!

Честит празник, перничани!