Перничани отбелязаха тържествено 24 май- Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Перничани отбелязаха тържествено 24 май- Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Празникът започна необикновено- за пръв път в Перник бяха пренесени книги с дрон. Организатори на тази инициатива  бяха Асоциация „Обединено дрон общество”, в партньорство с Университета по библиотекознание и информационни технологии УниБИТ и Община Перник. Дронът излетя от Регионална библиотека „Св. Минков” и завърши полета си на площада. Безпилотният летателен апарат пренесе едно хартиено издание и две книги в електронен формат. Дронът беше посрещнат от кмета на Перник Станислав Владимиров.

Празникът продължи с традиционното тържествено шествие. В него взеха участие представителни блокове на всички училища на територията на община Перник. Както обикновено, шествието беше водено от мажоретния състав и духовия оркестър на шесто средно училище „Св.Св. Кирил и Методий”.

Официалната част на празника започна с тържественото издигане на българския трибагреник.

След това изпълнилите до краен предел пространството пред Двореца на културата перничани бяха приветствани от кмета на Перник Станислав Владимиров, областния управител д-р Симеон Василев и вицепрезидента на България Илияна Йотова.

По традиция след приветствията бяха наградени заслужили преподаватели, културни дейци и журналисти. Плакетите поднесоха вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на Перник и областният управител.

Празникът продължи с богата културна програма.