С водосвет за здраве перничани отбелязаха девет години от страшното земетресение през 2012 година

С водосвет за здраве перничани отбелязаха девет години от страшното земетресение през 2012 година

За девета поредна година Перник отбеляза годишнината от страшното земетресение, което разтърси града и околностите му в нощта на 22.05.2012 г.. Благодарствена служба и водоосвещение за здраве събра отново перничани пред централния храм „Св. Иван Рилски“. На събитието присъства областният управител д-р Симеон Василев, секретарят на Община Перник Мартин Жлябинков , кметът на кв. „Изток“ Десислава Стоянова и граждани. Областният управител напомни, че в дни на  бедствия трябва да сме обединени и заедно. Да не се плашим от природните стихии и да си помагаме, което е най-важното за нас като българи и перничани.

„Днес отбелязваме девет години от земетресението и всички си спомняме колко голяма беше трагедията. Всички бяха много уплашени и благодарение на Господ нямаше нито една жертва в нашия град. С времето, разбира се, споменът избледнява, но трябва да помним, че бяхме заедно, помагахме си и се надявам така да бъде винаги“ , заяви д-р Симеон Василев.

Светият ритуал беше отслужен от отец Борис и отец Людмил, които също напомниха, че в дни на бедствия трябва да сме обединени.

„Благодарение Господ и частица от мощите на Св. Иван Рилски беше спасен градът ни от силното земетресение, което го сполетя през 2012 г. Тази частица не позволи да има човешки жертви, големи разрушения. Ние сме силни хора и заедно успяхме да надживеем този стрес“, припомни отец Борис.

Той допълни, че Перник няма да забрави 22 май 2012 година , минути след 03:00 часа, когато цялата околия беше разлюляна от трус със сила 5,8 по скалата на Рихтер.