Носии и накити от пет музея подреди пернишки РИМ в изложба

Носии и накити от пет музея подреди пернишки РИМ в изложба

Етнографска изложба „Багри от долините на Струма и Места“ бе открита в пернишкия Регионален исторически музей по случай  Международния ден на музеите 18-ти май. Експозицията е съвместна на музеите в Брезник, Перник, Кюстендил, Банско и Гоце Делчев и показва традиционни облекла, тъкани и накити от Югозападна България.

Изложбата се организира на ротационен принцип, като всяка година гостува на различен музей. За първи път тя беше показана в Брезник през 2018 година, а Перник е вторият град в региона,чиито жители ще имат възможност да разгледат традиционните облекла, съхранявани във фондовете на петте музея.

Изложбата акцентира върху двата типа женско облекло в Югозападна България – саята и сукманът. Показани са и граовски литаци, сапаревскобански бръчник, белодрешен и чернодрешен костюм, кафтани, фустанели, шамии и др.

„По облеклото е възможно да се определи семейното положение на жената. То може да бъде и знак за възраст, за религия“, посочи етнографът в пернишкия музей Цвета Бакарска. Наред с носиите, изложбата представя ковани накити, губери, козяци, черги и различни предмети от бита на хората.