Много питания на съветници от ГЕРБ към Общината

Много питания на съветници от ГЕРБ към Общината

Очаквам общинската администрация да предостави информация за новите паркоместа, за които твърди, че е осигурила, и колко от тях се намират в района на Съдебната палата. Този въпрос отправи по време на вчерашната сесия на Общинския съвет зам.председателят на ОбС-Перник Милена Миланова. Тя заяви, че е провокирана от отговора на питанията от миналото заседание, отправени от Д. Захариев и от гост на града, попитал дали е разрешено паркирането на ул. „Железничарска“. Посетителите на Перник констатират, че няма табели, указващи, че паркирането е забранено. На какво основание тогава контролните органи ще глобяват хората, попита Миланова. Тя поиска да узнае и дали черните улици в селата от общината са асфалтирани. С оглед увеличаването на такса смет, хората искат и техните улици да бъдат мити регулярно, но това може да стане само, ако е положен асфалт, коментира Миланова.

Спазват ли се курсовете по линията Перник – Мали Дрен, попита общинският съветник от ПП ГЕРБ Денислав Захариев. Той е получил жалба, в която се твърди, че гражданите, които притежават имоти в населеното място, не могат да ги посещават, защото курсовете, заложени в транспортната схема на общината и публично обявени, се изпълняват само в определени дни. Захариев настоя Общината да извърши проверка по обстоятелствата, описани в жалбата, и да уведоми жалбоподателите и Общинския съвет. Захариев припомни, че по Оперативна програма „Региони в растеж“ Община Перник изпълнява проект с бюджет над 9 млн лв, който е пример за приемственост в администрацията. Проектът, който предвижда закупуване на екологично чисти автобуси на метан, е обвързан с друг проект, финансиран от МОСВ, по който следва да се закупят електроавтобуси за нуждите на транспортната схема на общината. Захариев поиска да узнае докъде е стигнало изпълнението на тези проекти, чиято реализация е от ключово значение за подобряване транспортното обслужване на гражданите. Председателят на групата съветници от ГЕРБ отправи питане и във връзка с ремонта на спортната площадка на Алеята на спорта при Обединения детски комплекс. Съоръжението в момента е обезопасено, тъй като е в трагично състояние и представлява потенциална опасност.

Каква ще бъде визията през лятото на ледената пързалка в центъра на града? Този въпрос отправи в хода на заседание на ОбС общинският съветник Любомир Жотев. Колко струва на данъкоплатците на Перник нейното изграждане, поддръжка и експлоатация в периода, в който тя работеше, допълни Жотев. Той уточни, че гражданите имат право да знаят на каква стойност възлиза кратковременното използване на ледената пързалка през зимния сезон.

Община Перник живее на заем. Справка с годишния отчет за състоянието на общинския дълг към 31.12.2020 г. показва, че за една година управление на социалистите задълженията на Общината не са претърпели никаква промяна. Това заяви, пък общинският съветник Андрей Павлов в хода на обсъжданията преди приемането на отчета за изпълнението на бюджета на Общината за миналата година. Дълговете са обслужвани редовно, но данъкоплатците са платили огромни лихви, а тези средства са могли да бъдат инвестирани в общински обекти, допълни Павлов. Той алармира, че е усвоен нов дълг в размер на 8 млн 200 000 лв, а изпълнението на бюджета в частта „местни приходи“ е рекордно ниско за последните години – 78, 8 %. Общината продължава да затъва в дългове, смята Павлов. Той изтъкна, че изпълнението на средствата за отделните кметства е неравномерно и несправедливо, а изводът, който се налага е, че кметствата се финансират на политически признак.

Община Перник да се ангажира с почистването на канала в кв. „Проучване“, който е успореден на пътя за Брезник. Разрешаването на този проблем няма да струва много, а ще успокои живущите в района, призова общинският съветник от ПП ГЕРБ Александър Александров. Каналът е в непосредствена близост до жилищен блок, чиито обитатели се притесняват от наводнение при проливни валежи. В участък от около 150 м каналът е задръстен с отпадъци и обграден с гъста растителност. Александров изрази надежда, че администрацията ще реагира бързо и адекватно.

Какви са плановете на общинското ръководство за ФК „Миньор“ през новия състезателен сезон, попита в хода на сесията общинският съветник от ПП ГЕРБ Андрей Павлов. Предвижда ли се допълнително финансиране, търси ли се съдействието на доказалите своя професионализъм местни футболни дейци и ветерани, допълни той. Павлов настоя да получи отговор дали Общината работи с местните футболни школи за подготовка на млади таланти. В цял свят детско-юношеските школи са гръбнакът на националния футбол. Ще се насочат ли през следващия сезон млади местни таланти към футболния клуб, или ще продължи търсенето на външни играчи? Павлов отправи питане ще се ангажира ли Община Перник с по-значимо подпомагане на местните футболни школи, където се създават бъдещите професионални състезатели.