Проблемът с водоснабдяването на село Ерул е решен

Проблемът с водоснабдяването на село Ерул е решен

Проблемът с водоснабдяването на жителите на село Ерул, в община Трън е решен. Това информира кметът на община Трън Цветислава Цветкова.

„Проблемът възникна заради изгорял кабел около 1.5 км от един трафопост до помпената станция, която подава вода за селото. „В и К” докараха уреди, правиха огледи на място, бяха установили повреда на част от един кабел и го подмениха. Оказа се обаче, че проблемът е по-голям. Направихме среща с ЧЕЗ на място и ни помогнаха да разрешим проблема, за което съм им много благодарна. Ако не ни бяха помогнали те, „В и К” трябваше да инвестира над 70 000 лв. за подмяна и инсталиране на нов кабел, който осигурява водата за десетина жители в селото. Но ЧЕЗ намериха по-рационално решение, благодарение на което проблемът с водоснабдяването в Ерул беше решен”, поясни Цветислава Цветкова.

 За съжаление, все още не е решен проблемът с водоснабдяването на село Забел, въпреки предложения от Община Трън алтернативен водоизточник. По инициатива на Община Трън и със съдействието на РЗИ, в средата на април, тази година,  се проведе съвместна среща, на която присъства и представител на „В и К”-Перник. Тогава беше взето предложение да се вземат проби от алтернативния водоизточник. Ако съдържанието на уран в тях е под допустимите норми, тогава да се пристъпи към свързването на този водоизточник с водопроводната мрежа на селото. Тогавашният директор на РЗИ д-р Александър Златанов увери, че само щом премине пандемията от коронавирус, която тогава беше в разгара си, ще се пристъпи към решаването на проблема с водоснабдяването на село Забел. Свидетели сме на постепенното затихване на пандемията от коронавирус. Да се надяваме, че най-после ще се намери решение на проблема с водоснабдяването на село Забел, който съществува от три години. Буди недоумение бездействието на Асоциацията по ВиК, в която всички общини в областта внасят ежегодно средства. До момента не е ясно каква е ползата от съществуването на тази структура, председателствана от областния управител, тъй като тя не е оказала съдействие за решаването на нито един важен проблем с водоснабдяването в областта.