Завърши 15-тият Международен конкурс за млади изпълнители на класически инструменти

Завърши 15-тият Международен конкурс за млади изпълнители на класически инструменти

Над 170 музиканти от България и чужбина се включиха в 15-тия международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти, който се проведе тази година. Домакина на музикалното събитие е Дворецът на културата, а негов организатор Обединената школа по изкуствата. Конкурсът се провежда с подкрепата на Община Перник и съдействието на отдел „Образование“ на Посолството на Кралство Испания в България

„За разлика от конкурсите досега, когато участниците красят Перник със своя талант, този път конкурсът е онлайн. И нека да даде господ догодина да чуем на живо всички прекрасни изпълнители- каза на откриването директорът на ОК Дворец на културата Петьо Фетфов.

15-тото издание на конкурса бе открит от заместник- кметът Стефан Кръстев.„В дните на конкурса Перник става столица на класическата музика , но тази година градът ни ще е дигитална столица на високото изкуство, на класиката. Уникално е участието на толкова млади изпълнители в конкурса. Пожелавам на всички участници много вдъхновение и творчески успехи, а на нас, техните почитатели и слушатели, пожелавам много приятни моменти с техните изпълнения, макар и дистанционни”- каза Кръстев.

Участниците и техните преподаватели бяха поздравени и от ръководителя на отдел „Образование“ на Посолството на Кралство Испания в България – Анхел Сантамария, който беше специален гост на музикалното събитие.

В тържествения концерт на откриването се включиха носителите на отличия от 14-тото издание на конкурса през 2019г. Едновременно с музикалния конкурс се проведе и 14-то издание на конкурса за рисунка, в който свои творби изпратиха 72 деца от България.