Успех на младите преводачи от Езиковата в международен конкурс

Успех на младите преводачи от Езиковата в международен конкурс

Ученици от Езиковата с първо място в Международен конкурс за превод

Светла ЙОРДАНОВА

Учениците от ГПЧЕ“Симеон Радев“ – град Перник, които изучават френски език, отново постигнаха пореден голям успех. След първото място на конкурса „Четенето като предизвикателство” отново повод за гордост дават Калина Райчева от 11д и Веселина Димитрова от 9 г, които се класираха на първо място в VI-тия международен конкурс по превод за студенти и ученици „Трансформации 2021” – рубрика проза.
Поздравяваме за достойно участие и Калина Руменова от 9г, Алина Йорданова от 12д и Славян Христов от 11д., написаха от ГПЧЕ.
Организатор на конкурса по превод за студенти и ученици от страната и чужбина „ТРАНСФОРМАЦИИ 2021“ е Филологическият факултет на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”.
Конкурсът, в чийто фокус стои българският език, е най-мащабната форма на подобно творческо състезание между млади хора, обединени от интереса към други езици и други култури. С преводи на поезия и проза се включиха 385 участници със 766 превода на проза и поезия: студенти от 10 университета на България и 25 университета на 15 други държави. Общо182 ученици представиха 40 средни училища и гимназии в България и 27 училища от 13 други държави.
Получените преводни текстове са от 18 чужди езика на български език – от английски, албански, арабски, гръцки, италиански, испански, китайски, немски, нидерландски, полски, португалски, румънски, руски, словашки, сръбски, хърватски, френски, японски.
Преводите от български език са на 16 чужди езика – на английски, албански, гръцки, италиански, испански, китайски, немски, нидерландски, полски, португалски, румънски, руски, словашки, сръбски, хърватски, френски.