Двама актьори, свързани с Перник, с награди „Икар- 2021”

Двама актьори, свързани с Перник, с награди „Икар- 2021”

Двама актьори, свързани с Перник, бяха отличени с тазгодишните награди Икар на Съюза на артистите в България. Това са Любомир Бъчваров- едно от емблематичните имена на българския театър и кино и младият актьор от Перник –Александър Тонев.

Любомир Бъчваров, който играе на сцената на пернишкия театър, а след това бе и негов директор бе отличен с наградата „Икар 2021 – за чест и достойнство“. Той признава, че отличието е дошло неочаквано и му е помогнало да се възстанови от тежък ковид, който го е пратил в болница. Актьорът каза, че посвещава наградата на своя учител Боян Дановски, но родителите и семейството си, както и на колегите, с които е играл.

Честта и достойнството правят човека силен. През годините не измених на принципите си , вярата, убежденията, на публиката и затова тази награда ми е още по ценна, каза актьорът.

Тази награда и за нас има голяма стойност, защото ние ви чувстваме като перничанин още от времето, когато бяхте директор и актьор в нашия театър. Вашите актьорски превъплъщения на сцената се помнят и до днес. Вие създадохте незабравими спектакли, изиграхте емблематични роли, дарихте с радост публиката, която Ви даряваше с бурни аплодисменти. Вашето присъствие в духовния климат на Перник беше респектиращо. Вашата награда е признание за труда и таланта Ви, които оставиха дълбока следа в Перник.

Любомир Бъчваров е роден през 1941 г. във Велико Търново. През 1967 г. завършва ВИТИЗ „Кр. Сарафов“ със специалност Актьорско майсторство. През същата година започва да работи в Драматичен театър „Крум Кюлявков“ в Кюстендил, където изкарва две години. До 1979 г., е част от трупата на ДТ „Боян Дановски“ Перник, а след това е част от Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“, Велико Търново. Бил е директор на театрите в Перник и Велико Търново.От 1967 г. е член на САБ. Също така е почетен член на СБЖ.

Участвал е в над 40 български култови за родната кинематография филми като „Най- добрият човек, когото познавам”, „Следователят и гората” , „Юлия Вревская” , „Умирай само в краен случай”, „По следите не безследно изчезналите”, „Бариерата” и др.

Десетилетия омагьосва публиката със своя моноспектакъл „Греховната любов на Зографа Захарий”. Актьорът тази година ще навърши 80 години.

Талантливият млад актьор Александър Тонев бе отличен с Икар за поддържаща мъжка роля за Санчо Панса в „Дон Кихот“ от Мигел де Сервантес, реж. Маргарита Младенова, Драматично-куклен театър „Константин Величков“ – Пазарджик.

Александър Тонев е роден през 1995 г. в град Перник, където завършва основното си образование. Мултиталант още от дете, продължава обучението си в Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“, след което една година е студент „Книга и печатна графика“ в Национална Художествена Академия.

Изобразителното изкуство обаче не го удовлетворява напълно и той решава да последва интуицията си, явявайки се на изпитите по актьорско майсторство в НАТФИЗ, където от раз го приема така дискутираният напоследък проф. Иван Добчев.

Най-важна за Александър в театралната академията си остава работата върху „Черна Дупка“ на Горан Стефановски. Заради магнетичното му излъчване и безспорен талант още като студент се случват и първите му опити на професионална сцена в Театър „София“, Театрална Работилница Сфумато, ДКТ „Константин Величков“, Театър 199, Народен театър „Иван Вазов“.

От 2019 година е поканен да бъде част от трупата на Драматично-куклен театър „Константин Величков“ (Пазарджик). Интересен факт е, че Александър е млад татко и има прекрасна малка дъщеричка, за която се грижи във всяка свободна от професията си минута.