ЦИК ще трябва да определи състава на РИК-Перник, тъй като по време на консултациите при областния управител, не беше постигнат консенсус

ЦИК ще трябва да определи състава на РИК-Перник, тъй като по време на консултациите при областния управител, не беше постигнат консенсус

Централна избирателна комисия ще трябва да определи окончателния състав на РИК-Перник, тъй като партиите не стигнаха до съгласие по време на консултациите, които се проведоха днес при областния управител Емил Костадинов.

РИК – Перник ще наброява 13 членове, от които председател, двама заместник- председатели, секретар и 9 членове.  Разпределението им по квоти е съответно – 4 представители на Коалиция „ГЕРБ-СДС“, ПП „Има такъв народ“- 3 представители, Коалиция „БСП за България“-2 представители,  ПП „ДПС“ – 2 представители, Коалиция  „Демократична България“ – 1 представител и „Изправи се! Мутри вън!“ – 1 представител.

„Още днес протоколът от консултациите и всички необходими документи ще бъдат изпратени в Централна избирателна комисия. С него ще бъдат предадени всички документи  и предложения на политическите партии и коалиции. Крайният срок за назначаване на РИК е 21 май 2021 г.“, коментира областният управител Емил Костадинов.

Направено бе едно предложението за председател. От коалиция „Демократична България“  издигнаха кандидатурата на Николай Цветков. 

Три политически партии направиха предложения за мястото на секретар. От коалиция „БСП за България” – Станка Рударска,  от ПП „ДПС“ – Галина Никодимова  и от „Изправи се! Мутри вън!“ – Явор Ангелов. Всяка от политическите партии заяви, че настоява предложената от нея кандидатура за секретар да бъде приета.

Представителят на „Изправи се! Мутри вън!“ подчерта, че до сега на секретарското място са се редували кандидати на „БСП за България” и ПП „ДПС“ и категорично отказа да оттегли кандидатурата на партията.

Нямаше спор за зам.- председателските места. Предложенията за тях бяха направени от Коалиция „ГЕРБ-СДС“ –  Изабел Ангелова  и от ПП „Има такъв народ“-Кристиян Спириев.

На консултациите присъстваха и представители на политически партии, които не са парламентарно представени – ПП КОД и ПП ВМРО -БНД