Губернаторът на Перник организира консултация с парламентарно представените партии и коалиции в 45-то Народно събрание за състава на

Губернаторът на Перник организира консултация с парламентарно представените партии и коалиции в 45-то Народно събрание за състава на

За днес областният управител на Перник е насрочил консултации с представителите на парламентарно представените партии и коалиции в 45-то Народно събрание за изготвяне на предложение за състав на Районна избирателна комисия /РИК/ на 14 МИР Перник, във връзка с Указ на президента на Република България за насрочване на избори за народни представители за Народно събрание на 11 юли 2021 г.

В консултациите могат да участват и други партии и коалиции, които не са представени в 45-то Народно събрание.

Съгласно Решение №5-НС от 12.05.2021 г. на ЦИК, съставът на РИК за изборни райони до 9 мандата включително (какъвто е 14 Пернишки район) следва да има 13 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар, като се спазва съотношението между партиите и коалициите, а именно:

1. Коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 4 членове;

2. Партия „Има такъв народ“ – 3 членове;

3. Коалиция „БСП за България“ – 2 членове;

4. Партия „ДПС” – 2 членове;

5. Коалиция „Демократична България” – 1 член;

6. Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ – 1 член.

Членовете на РИК е препоръчително да са юристи.

Районната избирателна комисия осъществява правомощията си от назначаването й с решение на ЦИК – от 22.05.2021 г. до 25.07.2021 г. включително (до 14 дни след произвеждане изборите за народни представители).