Румен Петков: Въглищната ни енергетика е в състояние на клинична смърт, а „Марица 2“ ще бъде затворена на 1 юли

Румен Петков: Въглищната ни енергетика е в състояние на клинична смърт, а „Марица 2“ ще бъде затворена на 1 юли

„Марица 2“ ще бъде затворена на 1 юли. Това прогнозира пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков, като се позова на експертен анализ. Той посочи, че държавното предприятие произвежда около 3 млн. мегавата годишно, за сравнение, преди 3 г. произвеждаше 10-11 млн. Поради огромните загуби и повишаването на цените на въглеродните емисии производството изкуствено е свито на 3 млн., защото държавата не може да издържи, обясни Петков и добави, че въглищната ни енергетика е в състояние на клинична смърт.

 „Ситуацията във въглищните централи в държавата е катастрофална. Цената на вредните емисии въглероден диоксид достигна 49 евро на тон. Държавната „Марица 2“ излъчва 1,3 – 1,4 тона на мегават. При 50 евро на тон – 65 евро на мегават са вредните емисии. Преките разходи за въглища и заплати на „Марица2“ са 68 лв. на мегават, а за емисиите са 100 лв. на мегават. Тоест себестойността на мегавата е 170 лв. при борсова цена 100-110 лв. значи държавната „Марица 2“ на мегават губи 60-70 лв.“.

Румен Петков посочи, че 18 млн. мегавата в електропреносната ни мрежа влизат от въглищните централи. 15 млн. от тях се произвеждат в „Марица“ – 1, 2, 3.

„Поради престъпния договор, който подписа Иван Костов, продавайки двете централи на нашите братя американци, ние плащаме техните вредни емисии, ние българските граждани ги плащаме от Фонда за енергийна сигурност. Договор, подписан със знанието на тогавашната Служба за сигурност, ръководител на която беше господин Атанас Атанасов. Тази година ще бъдат платени 500 млн. евро на двете американски централи. За да си платят вредните емисии, защото Костов така е подписал договора. Като добавим и „Марица 2“ с нейните 150 млн., общо ще платим 650 млн. евро за вредните емисии“, заяви Петков и допълни: „От 10 години аз, а от 5 г. АБВ, обясняваме, че при „Марица 1“ и „Марица 3“ има държавна помощ. По идеята „Марица“ – 1, 2 и 3 да минат на газ, за да бъде заместен въглищния източник с газ, ще са ни необходими 4 млрд. кубически метра газ. Откъде ще се вземе? Няма откъде България да вкара 1 кубик, не 4 млрд. кубика. Поради неоспоримия факт, че въглищната енергетика на България е в състояние на клинична смърт, изводът е един – незабавни действия по изграждане 4 атомни реактора”, заяви Румен Петков.

„Незабавно стартиране на изграждане на двата реактора в Белене и действия по проектиране и извървяване на целия път в ЕК за изграждане на още два и служебното правителство, както и всички българи трябва да са наясно с това“, подчерта Петков. Той прогнозира, че още от 2 юли държавата е възможно да мине на режим, благодарение на престъпното отношение към българската енергетика.

„И Турция, и България получават газ по „Турски поток“, „Балкански поток“, който както иска да го нарича. В момента цената на мегават в Турция е 15,3 евро, а в България е 19,3 евро. Говорим за един и същи газ по произход и доставчик. Ние, битът и икономиката на България плащаме 4 евро повече, в сравнение с Турция. Затова престъпление трябва да се търси отговорност. Новият енергиен министър трябва да е уволнил тази шайка негодници от „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ преди да си е влязъл в кабинета, иначе става съучастник в съсипията на българския бит и индустрия“.