Радев назначи новото служебно правителство на България

Радев назначи новото служебно правителство на България

Президентът Румен Радев назначи днес новото служебно правителство на България.

„След изчерпване на заложените в Конституцията възможности за съставяне на правителство от 45-ото Народно събрание, назначавам днес служебно правителство”, заяви Радев.

Той посочи, че се надява следващото 46-о Народно събрание да успее да излъчи редовен кабинет след изборите на 11 юли. „Макар и кратък, неговият живот не бе напразен”, смята президентът за последния парламент. „Той ще остане като един драматичен жалон в излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията. Хората вложиха в него очаквания. Чуха се дълго премълчавания мнения. Възроди се духът на парламентаризма и на свободното слово. Пропука се омертата, на която се крепи компрометираният управленски модел. Този парламент обаче не сбъдна очакванията на хората за ново правителство, основано на здравите основи на почтеността и закона”.

 „Макар и служебен, кабинетът, който назначавам днес, има амбицията да бъде кабинет на демократичното единодействие. В него влизат хора от левицата, центъра и десницата. Политически неутрални професионалисти, доказани администратори и експерти, свободни предприемачи и изразители на общественото недоволство. Личности от академичните среди. Той доказва онова, което за съжаление не бе постигнато в 45-ото Народно събрание – че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтели разделения и червените линии по между си, да се обединят около каузата за свободна и справедлива България”, заяви Радев.

„Предстоят ни тежки месеци, тежко наследство и засилена съпротива от силите на статуквото. В тази обстановка пред този служебен кабинет стоят важни задачи – да гарантира нормалното функциониране на държавата, да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот, да разкрие истинската картина за състоянието на държавата и да направи крачка към укрепването на държавността, да даде увереност на българите, че страната може да се управлява почтено, прозрачно и отговорно”.

„Отиващото си правителство изцеди хазната със спорни проекти и безразборни предизборни харчове”, каза Радев.

„Вие уважаеми министри ще трябва да положите важни усилия, за да докажете, че грижата за хората е най-важната задача за управляващите”.

Министър-председател на служебния кабинет става Стефан Янев, сегашен секретар на президента по сигурност и отбрана и вицепремиер по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната в първото служебно правителство президента Радев през 2017 г.

„Залагам целия си авторитет за това, че ще работя почтено при спазването на върховенството на закона и в интерес на обществото”, обеща служебният премиер.  „Аз съм човек, който не дава напразни обещания, но залагам целия си авторитет, жизнения си опит, градени с години за това, че ще работя почтено при спазването на върховенството на закона и в интерес на обществото. Това ще очаквам и от служебните министри”, заяви Янев.

 „Наш основен приоритет е организирането на свободни, честни и демократични избори при стриктно спазване на законовите разпоредби. Очаквам всички институции да работят синхронизирано. Кратък е периодът за работа на служебното правителство. Не мога да се ангажирам, че ще успеем да решим трупаните през годините проблеми”, поясни служебният премиер.

Ето кои са новите министри в служебния кабинет.

Гълъб Донев – секретар по социални политики и здравеопазване на президента и социален министър в служебното правителство на Огнян Герджиков, е назначен за служебен вицепремиер по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика.

Бойко Рашков, бивш директор на Националната следствена служба, става служебен вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи.

Атанас Пеканов, икономист в Австрийския институт за икономически изследвания във Виена и член на Съвета за икономическо и социално развитие към президента, става служебен вицепремиер по управление на европейските средства.

За служебен министър на финансите е назначен Асен Василев, завършил икономика в Харвард, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков.

Георги Панайотов става служебен министър на отбраната. Той е дипломат от кариерата с 25-годишен професионален опит в областта на политиката за сигурност, на многостранна, двустранна и регионална дипломация, права на човека и развитие. Бил е постоянен представител на България към ООН в Ню Йорк, има дълъг стаж в МВнР като началник на отдела за НАТО.

Стойчо Кацаров става служебен министър на здравеопазването. Бил е депутат в 38-то и 39-то Народно събрание, както и заместник-министър на здравеопазването.

Виолета Комитова, която сега е преподавател в Архитектурния факултет на УАСГ, е назначена за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството.

Николай Денков, член-кореспондент на БАН, става служебен министър на образованието и науката. В периода 2014-2016 г. бе заместник-министър на образованието и науката, а през 2017 г. – служебен министър на образованието и науката в кабинета, назначен от Радев.

Посланикът на България в Дания Светлан Стоев става служебен министър на външните работи. От 2012 до 2016 г. Стоев е посланик на България в Швеция, от 2016 до 2018 г. е директор на дирекцията „Държавен протокол“ в МВнР.

Правистът Янаки Стоилов, член на НС на БСП, става служебен министър на правосъдието.

Велислав Минеков, професиор в Националната художествена академия, е назначен за служебен министър на културата.

Асен Личев, експерт по управление на водите на национално ниво, става служебен министър на околната среда и водите. Той е магистър по хидрогеология и инженерна геология. В продължение на 25 години работи в МОС и МОСВ.

Христо Бозуков, член на Съвета за икономическо и социално развитие към президента и министър на земеделието и храните в служебното правителство на Огнян Герджиков, става служебен министър на земеделието, храните и горите.

Георги Тодоров е назначен за служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Тодоров е магистър по право, а професионалната му кариера преминава през Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Столична община и частния бизнес.

Кирил Петков, един от основателите на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност, става служебен министър на икономиката.

Андрей Живков, който в периода 2017-2018 г. е председател на управителния съвет на „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД, става служебен министър на енергетиката.

Стела Балтова, доцент по икономика на бизнес услугите, е назначена за служебен министър на туризма. През 2007-2009 г. е заместник-председател на Държавната агенция по туризъм.

Андрей Кузманов, председател на Българската федерация по модерен петобой, става служебен министър на младежта и спорта.