Ахладова остава в София, ВСС разкри специална бройка за нея

Ахладова остава в София, ВСС разкри специална бройка за нея

Бившият министър на правосъдието Десислава Ахладова ще се върне в съдебната система като съдия в Административен съд София-област, каквото е нейното желание. Решението бе взето с голямо мнозинство от Съдийската колегия на ВСС. 8 от кадровиците на Темида гласуваха „за“, а 3-ма бяха „против“ – председателят на ВКС Лозан Панов, Атанаска Дишева и Олга Керелска.

Решението бе взето след няколко часа спорове с юридически, дори политически аргументи, а имаше и лични нападки между членовете на Съдийска колегия по повод юридическата им грамотност.

Точката бе внесена като допълнителна в дневния ред. По време на разглеждането й кадровиците на Темида спориха дали е навреме или преждевременно искането на Ахладова да бъде назначена като съдия. Едни твърдяха, че не му е времето днес, защото все още няма указ на президента Румен Радев за назначаването на служебно правителство и тя все още изпълнява функциите на министър. Други опонираха, че оставката й като министър е гласувана от Народното събрание на 16 април т.г., с приемането на колективната оставка на кабинета на Бойко Борисов и няма пречка за връщането й в съдебната система с решение за отложено действие, както и друг път ВСС е правил. Беше цитирано и решение на Конституционния съд.

По време на бурния дебат няколко от членовете на Съдийската колегия съобщиха, че президентът вече е подписал указа за назначаването на служебно правителство и предположиха, че утре той ще бъде обнародван в Държавен вестник.

Спорът продължи с изказвания за приноса и действията на Ахладова първо като зам.-министър на правосъдието, а след това и като министър, дали да я върнат в Административен съд -Перник, където работеше преди това, или да я назначат в Административен съд София-област, където желае. Оказа се, че и в двата съда няма свободни щатни бройки, но пък има допълнителни средства за обезпечаване на нов щат.

В крайна сметка болшинството реши да открие нова щатна бройка в избрания от Ахладова съд и след обнародването на указа на президента в Държавен вестник тя да встъпи на работа там.