Пернишко училище празнува своята  178-ма годишнина

Пернишко училище празнува своята 178-ма годишнина

Учениците и учителите от VI СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ отбелязаха патронния си празник и 178-та годишнина от създаването на най-старото пернишко училище с факелно шествие по ул. „Кракра“ и ул. „Отец Паисий“. Шествието бе съпроводено с изпълнения на духовия оркестър към училището.

„Човек изпитва особено вълнение, когато прекрачва прага на вашето училище. Всички знаем, че то е най-старото светско школо в нашия град, чиято 178-годишнина отново ни връща във великото възрожденско време на България“, каза зам.-кметът на Община Перник Стефан Кръстев, който поздрави учениците и учителите.

„Минало, настояще и бъдеще са понятия, които се сливат в немирните гласове на вашите възпитаници, в глъчката на класната стая, топлите думи на педагозите, в звъна на училищния звънец, който вечно ще ни буди, за да ни напомня, че откритият урок по родолюбие никога не свършва“, добави той.  Кръстев каза още, че в VI СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ си дават среща традициите и съвремието, онази сплав от знания и умения, без които е немислимо всяко модерно общество.

„Всяка година на тази дата учениците и учителите на Шесто СУ припомнят святото дело на двамата първоучители и очертават приемствеността между поколенията. Именно писмеността е онзи свят дар, който успява да съхрани българския народ през вековете. „На многая лета!“, пожела директорът на училището.